Vesti
Politika

Brnabić: Saradnja sa vladom u Prištini zavisiće od nje same

"Od implementacije Briselskog sporazuma, odnosa prema nelegalnim taksama i odnosa prema Srbima na Kosovu i Metohiji zavisiće odnos Beograda prema novim privremenim institucijama u Prištini", izjavila je premijerka Ana Brnabić i poručila da je spremna na razgovor i sa Aljbinom Kurtijem.
Brnabić: Saradnja sa vladom u Prištini zavisiće od nje same
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Ana Brnabić je upitana o sporazumu Kurtija i Ise Mustafe, kao i o tome kako će izgledati buduća saradnja sa kosovskom vladom i da li planira da se sastane sa Kurtijem, novinarima rekla da će saradnja zavisiti pre svega "od privremene prištinske vlade u odnosu na ono što oni imaju da pruže i kako se odnose prema Srbima na Kosovu i Metohiji".

"Spremna sam na razgovore sa svima da bih unapredila položaj Srba na KiM ili bilo gde drugde, uključujući i Kurtija", istakla je Brnabićeva.

Naglasila je da je Beograd uvek bio spreman za razgovor i za saradnju, uključujući razgovor i o najtežim temama.

"Od njih će zavisiti kako će to izgledati", dodala je premijerka.

Izrazila je zadovoljstvo "što zahvaljući jedinstvenu srpskog naroda na KiM Srpska lista u kosovskoj skupštini ima 10 predstavnika".

"Zahvaljući tome, mi smo danas daleko snažniji politički faktor na KiM nego što smo bili u prošlosti", rekla je Brnabić.

Ima, kaže, nekih tema koje su otvorene i procesa koji su pokrenuti, a nisu završni, pre svega Briselski sporazum i osnivanje ZSO.

Navela je da je to međunarodna obaveza Prištine, kao što je i ukidanje taksi međunarodna obaveza i odnosu na Cefta sporazum i prema EU.

"U odnosu na te dve stvari, implementaciju Briselskog sporazuma i na to kako se odnose prema nelegalnim taksama na robu iz centralne Srbije zavisiće i naš odnos prema privremenim institucijama u Prištini, a za razgovor smo uvek spremni, jer je to jedini način da imamo bolju, stabilniju i predvidljiviju budućnost za sve nas u ovom delu Evrope", poručila je Brnabićeva.Ostale vesti

Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020