Vesti
Politika

Brnabić: Saradnja sa vladom u Prištini zavisiće od nje same

"Od implementacije Briselskog sporazuma, odnosa prema nelegalnim taksama i odnosa prema Srbima na Kosovu i Metohiji zavisiće odnos Beograda prema novim privremenim institucijama u Prištini", izjavila je premijerka Ana Brnabić i poručila da je spremna na razgovor i sa Aljbinom Kurtijem.
Brnabić: Saradnja sa vladom u Prištini zavisiće od nje same
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Ana Brnabić je upitana o sporazumu Kurtija i Ise Mustafe, kao i o tome kako će izgledati buduća saradnja sa kosovskom vladom i da li planira da se sastane sa Kurtijem, novinarima rekla da će saradnja zavisiti pre svega "od privremene prištinske vlade u odnosu na ono što oni imaju da pruže i kako se odnose prema Srbima na Kosovu i Metohiji".

"Spremna sam na razgovore sa svima da bih unapredila položaj Srba na KiM ili bilo gde drugde, uključujući i Kurtija", istakla je Brnabićeva.

Naglasila je da je Beograd uvek bio spreman za razgovor i za saradnju, uključujući razgovor i o najtežim temama.

"Od njih će zavisiti kako će to izgledati", dodala je premijerka.

Izrazila je zadovoljstvo "što zahvaljući jedinstvenu srpskog naroda na KiM Srpska lista u kosovskoj skupštini ima 10 predstavnika".

"Zahvaljući tome, mi smo danas daleko snažniji politički faktor na KiM nego što smo bili u prošlosti", rekla je Brnabić.

Ima, kaže, nekih tema koje su otvorene i procesa koji su pokrenuti, a nisu završni, pre svega Briselski sporazum i osnivanje ZSO.

Navela je da je to međunarodna obaveza Prištine, kao što je i ukidanje taksi međunarodna obaveza i odnosu na Cefta sporazum i prema EU.

"U odnosu na te dve stvari, implementaciju Briselskog sporazuma i na to kako se odnose prema nelegalnim taksama na robu iz centralne Srbije zavisiće i naš odnos prema privremenim institucijama u Prištini, a za razgovor smo uvek spremni, jer je to jedini način da imamo bolju, stabilniju i predvidljiviju budućnost za sve nas u ovom delu Evrope", poručila je Brnabićeva.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020