Vesti
Politika

Brnabić sa šeficom Unmika: Spremni za nastavak dijaloga

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u razgovoru sa novoizabranom specijalnom predstavnicom i šeficom Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Karolinom Zijade da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i ukazala na neophodnost da Kosovo ispuni obaveze preuzete Briselskim sporazumom.
Brnabić sa šeficom Unmika: Spremni za nastavak dijaloga
Uoči sastanka premijerke Srbije Ane Brnabić i šefice UNMIK-a Karolin Zijade (Foto FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Ona je istakla očekivanje da će to na objektivan i transparentan način biti predstavljeno i u izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu Unmika, na sednici Saveta bezbednosti koja će biti održana 20. aprila, navodi se u saopštenju Vlade.

Brnabić je navela da se Srbija dosledno zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i da će nastaviti da ulaže napore za očuvanje mira i stabilnosti, ali da istovremeno očekuje da i Priština ispuni preuzete obaveze.

Premijerka je ukazala na kontinuiranu nestabilnost i etnički motivisane incidente prema Srbima i ostalom nealbanskom stanovništvu, ali i na uskraćivanje prava Srbima da se izjasne na referendumu o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa u januaru, kao i da na teritoriji Kosova i Metohije učestvuju na izborima u Srbiji održanim 3. aprila.

Zijade je poručila da će UNMIK nastaviti da se angažuje na postizanju mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje poštovanja ljudskih prava i izgradnju poverenja među zajednicama.

Ona je potvrdila posvećenost UNMIK-a podršci dijalogu koji se pod pokroviteljstvom EU vodi radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma i dugoročnog mira i pomirenja, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Stojanović formira politički pokret: Izlazak iz institucija bio bi kukavički potez

Izjavu Dalibora Jevtića o mogućem izlasku iz institucija Srba južno od Ibra, Branimir Stojanović vidi kao dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu i kosovske organe vlasti da ožive dijalog i formiraju ZSO. "Ne mislim da će do toga da dođe, jer bi takva odluka bila vrlo neodgovorna i opasna po nas", kaže za Kim bivši zamenik kosovskog premijera.

  • 05.12.2022
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
  • 05.12.2022
Vučić: Za konstruktivan dijalog
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.
  • 05.12.2022
Dačić: Želju za priznanjem Priština uvija u oblandu stabilnosti
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su najave Kosova o apliciranju za status kandidata u EU želja za priznanjem državnosti koja je "uvijena u oblandu o regionalnoj stabilnosti".
  • 05.12.2022
Sever Kosova: Osećaj nesigurnosti bez policije
Pripadnici srpske zajednice sa severa Kosova navode kako se ne osećaju bezbedno jer na terenu nema Policije Kosova, dok kosovski premijer Aljbin Kurti tvrdi da je policija tamo.
  • 05.12.2022
EU: Dobro da Srbija bude u Tirani
Verujemo da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneti odluku o prisustvu samitu Evropske unije (EU) - Zapadni Balkan sutra u Tirani, posebno što je samit fokusiran na napredak, i bilo bi dobro da Srbija bude predstavljena na najvišem nivou, rečeno je na brifingu evropskih zvaničnika uoči samita 6. decembra u Tirani.
  • 05.12.2022