Vesti
Politika

Brnabić: Prisustvo Unmika neophodno

Premijerka Ana Brnabić ukazala je na sastanku sa šefom Misije UN na Kosovu Zahirom Taninom na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja Unmika, kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život "našeg naroda na KiM".
Brnabić: Prisustvo Unmika neophodno
Zahir Tanin i Ana Brnabić (Foto Unmik)

Ana Brnabić je napomenula da je u poslednjim mesecima povećana napetost zbog učestalih provokacija i incidenata na Kosovu i izrazila očekivanje da će izveštaji Unmika u narednom periodu u mnogo većoj meri odraziti realnu situaciju i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju Srbi i pripadnici ostalih nealbanskih zajednica.

Ona je rekla da očekuje da će sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastaviti da se održavaju istom dinamikom u dosadašnjem formatu i izrazila nezadovoljstvo zbog toga što redovna sednica o radu Unmika, u avgustu ove godine, nije bila uključena u program rada Saveta bezbednosti UN.

Šef Unmika je istakao da je zadatak ove Misije da objektivno i redovno informiše o stanju na terenu i svojim izveštajima pomaže institucijama Ujedinjenih nacija, ali i Evropske unije pod čijim se okriljem odvija dijalog Beograda i Prištine.

On je izrazio zabrinutost zbog učestalih incidenata na Kosovu i Metohiji u prethodnim mesecima i osudio jučerašnje kamenovanje autobusa sa Srbima kod Istoka, pozivajući nadležne institucije da istraže slučaj i počinioce dovedu pred lice pravde.

Brnabić je rekla i da je neprihvatljivo formiranje kosovskih oružanih snaga, da je to suprotno Rezoluciji 1244 i ocenila da bi takav potez dodatno destabilizovao i narušio bezbednosnu situaciju na Kosovu i u regionu.

Naglasila je da je Srbija iskreno opredeljena za politiku mira, ekonomskog napretka i prosperiteta i pronalaženje kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo, što bi, kaže, značajno doprinelo stabilnosti, bezbednosti i poverenju u regionu.

"S tim ciljem Srbija je posvećena dijalogu kao jedinom putu za pronalaženje dugoročno održivog rešenja", navela je premijerka i dodala da se on mora nastaviti.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020