Brnabić: Priština sprečava svaki ozbiljan dijalog

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u intervjuu za RTS iz Londona ukazala na značaj ekonomskog povezivanja regiona, kao i na značaj stavljanja mladih u fokus. Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, rekla je da je Srbija konstruktivna, dok Priština pokušava da spreči svaki ozbiljan dijalog.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ana Brnabić (Foto Serbian Monitor)

Ana Brnabić je ocenila da se ponavlja ono što se već dogodilo sa Briselskim sporazumom i sa Zajednicom srpskih opština.

"Kada imate konstruktivan Beograd, toleranciju i stabilnost, s druge strane imate Prištinu koja pokušava da spreči svaki ozbiljan dijalog", rekla je premijerka.

U Londonu je, kaže, danas srela kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. "U prolazu sam mu rekla da vidim da se nastavlja praksa hapšenja Srba. Pokušao je da mi objasni da nije baš tako", rekla je Brnabićeva dodajući da obično nema interakciju sa njim, ali da je ovaj put morala da mu kaže "da je besmisleno ono što radi i kako radi".

Govoreći o samitu, Brnabićeva je rekla da je od Trsta moglo više da se uradi, ali da su to kompleksni procesi i da je svaki napredak značajan.

"Počeli smo pregovore oko priznavanja međusobnih profesionalnih kvalifikacija, međusobnih akademskih kvalifikacija. Bilo je pregovora oko dodatnih protokola u okviru CEFTA. Svi smo potpisali dodatni Protokol 5 koji Srbija treba da ratifikuje. Počeli su pregovori oko dodatnih protokola 6 i 7 za bolju saradnju, kako bi lakše tekao protok robe i usluga u okviru regiona. To nam je izuzetno važno", navela je Brnabićeva.

Ukazuje da je izvoz Srbije u BiH veći od kombinovanog izvoza Srbije u Rusiju, Kinu i SAD.

"Naš izvoz u BiH 2017. je bio oko milijardu i 200 miliona evra, izvoz Srbije u okviru CEFTA je preko tri milijarde evra. To govori koliko je važno regionalno ekonomsko povezivanje, da kamioni ne bi čekali po pet, šest, sedam sati na carini", rekla je Brnabićeva.

Na tome treba da ostane fokus i na narednom samitu u Poljskoj, ali i na mladima.

"Apelovala sam da treba dodatni fokus svih nas kao predsednikâ vlada da bude na saradnji mladih, njihovim potrebama, radu regionalne kancelarije za saradnju mladih i ja sam svakako obećala da ću lično mnogo više da se bavim i tim projektima jer mislim da i mladi treba da kažu neku reč, da se čuju glasnije i da čujemo šta još dodatno treba da uradimo, jer jedan od osnovnih problema je odliv mozgova", zaključila je premijerka.

Ostale vesti

 • Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“.

 • Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova i da razmisle zašto i sa kojim ciljem je formirana. Vučić je rekao da neće unapred najavljivati datum posete KiM u okviru kampanje "Budućnost Srbije", jer se nada da će pojedini problemi oko KiM biti uskoro rešeni, ali i da ne bi stvarao probleme Srbima sa albanskim vlastima.

 • Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  SAD izbrisale su predstavnike vlasti u Prištini sa mesta učesnika osam različitih programa Maršalovog centa za strateške studije u Nemačkoj, javlja prištinski dnevnik Zeri. Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

 • Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije ne mogu biti važnije od dijaloga sa Beogradom, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, i poručio da Priština neće dozvoliti da ukidanje te mere bude uslov za nastavak tog procesa.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane