Vesti
Politika

Brnabić: Principijelna politika Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je "Beograd za stolom, ali da Priština ne želi dijalog" i podsetila da je danas u Beogradu i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sa kojim će se razgovarati o tome kako da zaista postoji pravi i suštinski dijalog.
Brnabić: Principijelna politika Srbije
Ana Brnabić (Foto Strahinja Aćimović/Tanjug)

Ona je u Dnevniku RTS-a rekla da su, kada je reč o situaciji u regionu i navodima da li bi moglo da dođe do krize većih razmera, mnogi zabrinuti, ali da veruje da će biti sačuvana stabilnost.

Dodala je da Srbija ne balansira, već vodi principijelnu spoljnu politiku kada je reč o sukobu Ukrajini, a jedini principijelni njen stav u ovom trenutku jeste da je protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da smatra veoma pogrešnim njegovog kršenja.

"Svi ovi koji sada spekulišu o tome da li će nova vlada morati da uvede sankcije Rusiji ili ne, da li će morati da se odluči ili ne za jednu ili drugu stranu, to rade zaista, evo, već devet godina i nikada se nisu naučili da samo kada branite svoje interese, to nije izbor između dve strane ni balansiranje, već vođenje principijelne spoljne politike i najteži način vođenja spoljne politike", istakla je ona.

Brnabićeva je demantovala spekulacije medija da je već dogovoreno da se uvedu sankcije Rusiji. Prema njenim rečima, pritisci na Srbiju su ogromni i svakodnevni, ali je međunarodno pravo nešto što je potpuno jasno.

"To što ga sve sile sveta upotrebljavaju na način kako njima odgovara u određenom trenutku, to je druga stvar. Za malu zemlju, teritorijalno malu zemlju kakva je Srbija, jedino što nas brani jeste to međunarodno pravo, i ono je potpuno jasno. Ja bih volela da onako kao što neki poštuju teritorijalni integritet Ukrajine i pozivaju se na međunarodno pravo, takođe na isti način poštuju teritorijalni integritet Srbije", istakla je Brnabićeva.

Što se tiče ekonomske politike, premijerka je najavila da će Vlada Srbije danas odlučiti da dozvoli izvoz određenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja, ali ne i izvoz nerafinisanog ulja.

Istakla je da je, u vreme kada ceo svet ima problema sa snabdevanjem i energentima, nemoguće da Srbija ostane izolovano ostrvo.

Pretpostavlja da će inflacija ove godine u Srbiji biti oko sedam odsto, ili nešto niža.

"Svi zajedno radimo na tome da inflacija ostane jednocifrena i da bude niža nego u većini zemalja Evrope", istakla je premijerka.

Govoreći o formiranju nove vlade, ona je rekla da će Srpska napredna stranka, čija je potpredsednica, tražiiti partnere u manjinama, a za sve ostalo će se videti na organima stranke.

Ocenila je da je pluralizam u parlamentu dobar, zato što će se neke rasprave sa ulice preseliti u skupštinu i da će građani u parlamentu moći da čuju kako neki brane ili ne brane nacionalne interese.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022