Vesti
Politika

Brnabić: Otići ću na Kosovo kad budem želela

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je sigurna da će joj, kada bude želela da ode na Kosovo, to biti omogućeno.
Brnabić: Otići ću na Kosovo kad budem želela
Ana Brnabić (Foto N1)

Brnabić je rekla da nije naročito zabrinuta zbog tvrdnje kosovskog ministra spoljnih poslova Behdžeta Pacolija da će joj biti zabranjen ulazak na Kosovo, pošto je izjavila da su politički lideri kosovskih Albanaca ljudi koji su bukvalno izašli iz šume.

"Oni su u uniformi bili u šumi, iz nje su izašli i direktno postali deo političke elite u Prištini. Volela bih da su došli iz nevladinog sektora, ali nisu. Pacoli nije izašao iz šume i čudi me da se našao prozvanim", izjavila je Brnabić.

Prema njenim rečima, lideri kosovskih Albanaca su bili optuženi za najteže ratne zločine, ali su oslobođeni jer su svi svedoci ubijeni tokom suđenja.

"To su osobe koje sprečavaju protok robe, a sledeći korak je onemogućavanje slobode kretanja ljudi, iako se radi o osnovnim civilizacijskim vrednostima. Ako misle da je to u interesu boljeg života na Kosovu, sa tim se ne slažem", izjavila je Ana Brnabić, na konferenciji za štampu sa premijerom Slovačke Peterom Pelegrinijem.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je ranije danas poručio predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da joj neće biti dozvoljen ulazak na Kosovo, sve dok sprovodi "rasističku i bolesnu ideologiju protiv stanovništva Kosova", navode prištinski mediji.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021