Vesti
Politika

Brnabić: Odluka Prištine uzdrmala regionalne sporazume

Ana Brnabić je pozvala zemlje u regionu da, dok je CEFTA suspendovana, uspostave bilateralne sporazume, kao što je Beograd postigao sa Skopljem.
Brnabić: Odluka Prištine uzdrmala regionalne sporazume
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon otvaranja integrisanog prelaza Preševo–Tabanovce rekla da je to prvi zajednički granični prelaz u ovom delu Evrope.

"Ovo je prvi zajednički granični prelaz u ovom delu Evrope. U našem regionu ovo nije važan dan samo za Srbiju i Severnu Makedoniju, ovo je potencijalno novi početak za ekonomsku, trgovinsku i regionalnu saradnju na Balkanu. Ali, potrebna je i politička hrabrost i vizija, da gledamo u budućnost, da ne budemo fokusirani na kratkovide populističke politike", rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da je regionalna saradnja pred ogromnim izazovima posle nekoliko jako dobrih i uspešnih godina na polju trgovine i ekonomije, zahvaljujući regionalnim inicijativama.

"Danas imamo velike izazove zbog direktne suspenzije CEFTA sporazuma od strane Prištine i odluke da se uvedu takse centralnoj Srbiji i BiH, odluke koja je i dan danas na snazi. Ova odluka u osnovi uzdrmala sve regionalne sporazume i od tada, kao posledica toga, regionalna saradnja ide silaznom putanjom", ukazala je Brnabićeva.

Zbog toga je, napominje, potrebna hrabrost i politička odgovornost – "da idemo korak dalje od populizma, da se fokusiramo na interese građana, da idemo u pravcu koji obeležava današnji dan".

Brnabićeva je rekla da je politički pametno da se povezujemo, a ne da jedni druge blokiramo.

Zatražila je od Prištine da razmisli da li je izolacija najbolji način da se obezbedi bolji život građana, ili su ovakve inicijative odgovor na ono šta mladi ljudi traže od vlasti da bi ostali ovde.

"Pozivam sve lidere regiona da radimo ovako dok je CEFTA suspendovana. Nećemo čekati, idemo u bilateralne sporazume", zaključila je Ana Brnabić.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020