Vesti
Politika

Brnabić o Kosovu: Ništa se ne krije, ništa se neće odlučiti bez naroda

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora s međunarodnim izaslanicima, jasno i nedvosmisleno rekao da je Srbija spremna da razgovara o konceptu evropskog predloga, ali je istakla da "da jednu stvar ne možemo da damo".
Brnabić o Kosovu: Ništa se ne krije, ništa se neće odlučiti bez naroda
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

"Aleksandar Vučić će uz podršku svih nas umeti to da sačuva, a kakvi god pritisci bili da jednu, najvažniju i najznačaniju stvar za naš nacionalni interes neće ugroziti ili da budem preciznija uspeće to da sačuva", rekla je Brnabić za TV Pink.

Ništa se ne krije, ništa se neće odlučiti bez naših građana i naroda, rekla je Brnabić i objasnila da će predsednik Srbije o razgovorima sa međunarodnim diplomatama razgovarati sa predstavnicima vlade, parlamenta, i obavestiti i građane.

"Najvažnije je da kažem da nikada ništa nećemo kriti. Politika predsednika Vučića jeste da potpuno otvoreno i transparentno razgovaramo s našim narodom i da kažemo kakva je situacija i šta je na stolu", navela je ona.

Vučić nikada jasnije i direktnije govorio, a da ne kompromituje našu poziciju, jer francusko-nemački predlog nije javan, on je upravo o toj stvari pričao, rekla je Brnabić. Premijerka je ponovila da je Vučić u kratkom obraćanju rekao da „jednu stvar“ ne možemo da damo, ali da je Srbija spremna da razgovara o konceptu, o tome kako da ne bude zamrznutog konflikta.

"Ja sam posle toga pričala sa njim, rekla je Brnabić, ali i sa direktorom Kancelarije za Kosovo i drugima, koji su mi preneli da nikada nisu videli Vučića takvog, eksplicitnog i direktnog i u takvom raspoloženju prema svojim sagovornicima. Ali, došlo je do toga da moramo da donesemo neke teške odluke, a kakve i u kojoj meri i kom opsegu, pričaćemo o tome", najavila je ona.

"Želim da ljudi razumeju dve stvari, da sa jedne strane postoji taj jedini najvažniji nacionalni interes oko koga nema pregovora i sa druge strane da znamo da ne možemo da ugrozimo sve ono što smo postigli u smislu životnog standarda", rekla je premijerka.

"Ne mogu da govirim kakvi su ultimatumi postavljeni pred Srbiju, ali mogu da kažem da neće biti nikakvih iznenađenja, zahvaljujući predsedniku Vučići i njegovoj odgovornosti i borbi", rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da je ono što govore opozicija i pojedini mediji „sramota“ i pokušaji da se dobiju politički poeni na račun sopstvene zemlje.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023