Vesti
Politika

Brnabić: Nerazumno otkriti sve karte o rešavanju pitanja Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić  izjavila je da je nerazumno da se otkriju sve karte u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova, ali da se zna šta su “crvene linije”, šta su premise i da je u interesu bezbednost Srba na Kosovu, prenosi Tanjug.
Brnabić: Nerazumno otkriti sve karte o rešavanju pitanja Kosova
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

"I onda ulazite u pregovore”, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vlada Glišića o platformi za Kosovo, koji je ocenio da Srbija uglavnom reaguje na predloge iz Prištine.

Premijerka je kazala da je sve što se tiče dijaloga sa institucijama u Prištini sadržano u Ustavu Srbije, i to je pozicija koja se, kaže, čuva i brani, pre svega predsednik Aleksandar Vučić koji vodi pregovore.

“Ponašamo se u skladu sa istinom, a to je da je Kosovo pokrajina u sklopu Srbije”, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da joj je nejasno da neko stalno insistira da se kaže koje su naše pozicije i da tako izgubimo bilo kakvu mogućnost da u dijalogu nešto dobijemo.

“Neću otkrivati naše karte. Znam koje su nam pozicije, ali mislim da se ti razgovori dešavaju u skladu sa Ustavom Srbije, pokušavamo da zaštitimo mir, dugoročnu stabilnost i da spasimo što se spasti može”, rekla je Brnabić.

Kaže da je mnogo učinjeno pametnim potezima i pametnom politikom, a da se otkriju pozicije ne bi bila pametna politika.

Brnabić je dodala i da EU ne prihvata nezavisnost Kosova, navodeći da je EU statusno neutralna.

Odgovarajući na pitanje šta je plan ako države koje nisu priznale Kosovo popuste pod pritiscima, Brnabić je rekla da vlada vodi realnu politiku, kao i da plana ima, dodajući da nije mislila da će neko postaviti uopšte takvo pitanje zbog dosadašnjih rezultata.

“Prvi put je neko suspendovao kampanju lažne države Kosovo zato što se uplašio od kampanje odpriznavanja koju smo uspešno sprovodili. Kamo sreće da su to radili Ðilas, Tadić. Tada je bio talas priznavanja, a mi smo uspeli da izdejstvujemo - dobro evo suspendujemo jedno i druge dok ne završite pregovore, je l’ razumete koja je to politička pobeda”, upitala je Brnabić.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023