Vesti
Politika

Brnabić: Nerazumno otkriti sve karte o rešavanju pitanja Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić  izjavila je da je nerazumno da se otkriju sve karte u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova, ali da se zna šta su “crvene linije”, šta su premise i da je u interesu bezbednost Srba na Kosovu, prenosi Tanjug.
Brnabić: Nerazumno otkriti sve karte o rešavanju pitanja Kosova
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

"I onda ulazite u pregovore”, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vlada Glišića o platformi za Kosovo, koji je ocenio da Srbija uglavnom reaguje na predloge iz Prištine.

Premijerka je kazala da je sve što se tiče dijaloga sa institucijama u Prištini sadržano u Ustavu Srbije, i to je pozicija koja se, kaže, čuva i brani, pre svega predsednik Aleksandar Vučić koji vodi pregovore.

“Ponašamo se u skladu sa istinom, a to je da je Kosovo pokrajina u sklopu Srbije”, istakla je Brnabić.

Ona je rekla da joj je nejasno da neko stalno insistira da se kaže koje su naše pozicije i da tako izgubimo bilo kakvu mogućnost da u dijalogu nešto dobijemo.

“Neću otkrivati naše karte. Znam koje su nam pozicije, ali mislim da se ti razgovori dešavaju u skladu sa Ustavom Srbije, pokušavamo da zaštitimo mir, dugoročnu stabilnost i da spasimo što se spasti može”, rekla je Brnabić.

Kaže da je mnogo učinjeno pametnim potezima i pametnom politikom, a da se otkriju pozicije ne bi bila pametna politika.

Brnabić je dodala i da EU ne prihvata nezavisnost Kosova, navodeći da je EU statusno neutralna.

Odgovarajući na pitanje šta je plan ako države koje nisu priznale Kosovo popuste pod pritiscima, Brnabić je rekla da vlada vodi realnu politiku, kao i da plana ima, dodajući da nije mislila da će neko postaviti uopšte takvo pitanje zbog dosadašnjih rezultata.

“Prvi put je neko suspendovao kampanju lažne države Kosovo zato što se uplašio od kampanje odpriznavanja koju smo uspešno sprovodili. Kamo sreće da su to radili Ðilas, Tadić. Tada je bio talas priznavanja, a mi smo uspeli da izdejstvujemo - dobro evo suspendujemo jedno i druge dok ne završite pregovore, je l’ razumete koja je to politička pobeda”, upitala je Brnabić.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021