Vesti
Politika

Brnabić: Ne postoji prostor za razgovor s Kurtijem

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi prostor za razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
Brnabić: Ne postoji prostor za razgovor s Kurtijem
Ana Brnabić (Foto Tanjug Zoran Žestić)

"Ne vidim da postoji prostor za razgovor sa Aljbinom Kurtijem, kod njega ne postoji želja za tim, kaže premijerka.

Kriza na Kosovu odložena je na mesec dana, ali bure baruta i dalje je u Prištini.

Odgovarajući na pitanje da li je pozitivan signal kada zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar poruči da se u Briselu 18. avgusta mora govoriti i o formiranju ZSO, Brnabićeva je rekla da nije optimistična.

Prema njenim rečima, Eskobar kaže da sve to mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

"Ako stavite tu ogradu da bude u skladu sa njihovim zakonima, čitav dijalog čini besmislenim ako ih ni oni sami ne poštuju, ni Priština ne poštuje svoj ustav, pa ne bi postojala kosovska vojska jer u tom ustavu stoji da su o tome morali pitati Srbe, a nisu", kaže premijerka.

Dodala je da Briselski sporazum mora biti iznad tog ustava.

"Imala sam juče sastanak sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, rekla sam da se nadam konstruktivnom pristupu, ne vidim da postoji prostor za razgovor sa Kurtijem, kod njega ne postoji želja", rekla je Brnabić.

Brnabićeva brine i to što je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj rekao da ne mogu da nateraju Prištinu na bilo šta, pri čemu je EU garant Briselskog sporazuma.

"Moramo da čuvamo mir, a koliko je to teško – nikada nije bilo teže", ističe ona.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022