Vesti
Politika

Brnabić: Ne postoji prostor za razgovor s Kurtijem

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi prostor za razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
Brnabić: Ne postoji prostor za razgovor s Kurtijem
Ana Brnabić (Foto Tanjug Zoran Žestić)

"Ne vidim da postoji prostor za razgovor sa Aljbinom Kurtijem, kod njega ne postoji želja za tim, kaže premijerka.

Kriza na Kosovu odložena je na mesec dana, ali bure baruta i dalje je u Prištini.

Odgovarajući na pitanje da li je pozitivan signal kada zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar poruči da se u Briselu 18. avgusta mora govoriti i o formiranju ZSO, Brnabićeva je rekla da nije optimistična.

Prema njenim rečima, Eskobar kaže da sve to mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

"Ako stavite tu ogradu da bude u skladu sa njihovim zakonima, čitav dijalog čini besmislenim ako ih ni oni sami ne poštuju, ni Priština ne poštuje svoj ustav, pa ne bi postojala kosovska vojska jer u tom ustavu stoji da su o tome morali pitati Srbe, a nisu", kaže premijerka.

Dodala je da Briselski sporazum mora biti iznad tog ustava.

"Imala sam juče sastanak sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, rekla sam da se nadam konstruktivnom pristupu, ne vidim da postoji prostor za razgovor sa Kurtijem, kod njega ne postoji želja", rekla je Brnabić.

Brnabićeva brine i to što je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj rekao da ne mogu da nateraju Prištinu na bilo šta, pri čemu je EU garant Briselskog sporazuma.

"Moramo da čuvamo mir, a koliko je to teško – nikada nije bilo teže", ističe ona.Ostale vesti

Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023
Ugljanin: Srbi sa Kosova privilegovani, uključiti Bošnjake u briselske pregovore
Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovo je zatražio da se Bošnjaci "aktivno uključe" u pregovore o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova".
  • 22.09.2023
Vučić: Želimo jasan signal administracije SAD i EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, tokom gostovanja u jutarnjem programu „Vejk ap Amerika“ na američkoj televiziji Njuzmaks, da se jako plaši eskalirajućih mera koje je nedavno preduzeo premijer Kosova Aljbin Kurti i poručio da Beograd očekuje „jasan signal“ administracije SAD i EU.
  • 22.09.2023