Vesti
Politika

Brnabić: Nastavak dijaloga zavisi od taksi, ne izbora

"Nastavak dijaloga Beograda i Prištine nema veze sa mogućim izborima na KiM, već isključivo sa taksama", izjavila je premijerka Ana Brnabić.
Brnabić: Nastavak dijaloga zavisi od taksi, ne izbora
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Ona je aktuelna politička dešavanja nazvala farsom.

Brnabić je tako, gostujući na TV Prva, odgovorila na pitanje kako će se eventualni izbori i politička previranja na Kosovu reflektovati na dalji dijalog Beograda i Prištine i kada se uopšte može očekivati njegov nastavak.

’’To je smešno, to je farsa. Zamislite da ja danas podnesem neopozivu ostavku, a u petak sazovem sednicu vlade. Šta je to drugo nego farsa’’, upitala je Brnabić.

Naglasila je "da je važno da država pruža podršku Srbima na KiM i da su oni u svakom trenutku bezbedni, kao i da se zna šta je naša državna politika" i da se, istakla je Brnabić, svaki dan, kao što to radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jača kredibilitet Srbije.

Premijerka je podsetila da je "pitanje Kosova i Metohije bilo zatvoreno za najveći broj svetskih sila koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova" i navela da više nije tako zahvaljujući naporima državnog vrha, predvodjenog Aleksandrom Vučićem, koji su učinjeni od 2014.godine do danas.

’’Danas ponovo razgovaramo o KiM. Juče su predstavnici vlasti bili na sastanku sa onima koji su problem KiM ostavili kao zatvoreno pitanje i u čije vreme je to pitanje izmešteno iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju’’, rekla je Brnabić i dodala da je u vreme bivše vlasti Priština dobila najveću potvrdu svoje nezavisnosti od Međunarodnog suda pravde što albanska strana stalno koristi kao argument.

’’Situaciju koja je bila završena u korist Prištine, a na stoprocentnu štetu Srbije, preokrenuta je, a zahvaljujući Srpskoj listi danas su Srbi na KiM ujedinjeni i time snažniji’’, zaključila je Brnabić.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020