Vesti
Politika

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Sastanak predsednice Vlade Francuske Elizabet Born i premijerke Srbije Ane Brnabić (Foto FoNet/Vlada Srbije/Peđa Vučković)

Priština mora da krene u osnivanje Zajednice srpskih opština, to je polazna tačka pre svega. Drugo, ukoliko se sporazum nije implementirao i Priština ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, ne znam ko će garantovati bilo koji sporazum, istakla je Brnabić, prenosi RTS.

Najvažnije je, dodala je ona, da radimo na dogovorenom - da Priština konačno krene na osnivanje ZSO i da se Srbi vrate u institucije, da imamo dodatnu stabilnost i prostor da razgovaramo o nekim drugim predlozima i nastavimo dijalog Beograda i Prištine.

Nemački predsednik je tokom jučerašnje posete Skoplju naveo da je "srećan jer je nemačko-francuski predlog sada postigao uspeh i prihvata se".

"Dobar sastanak s premijerkom Francuske"

Premijerka Srbije izjavila je da je imala i "odličan i produktivan sastanak" u Parizu sa premijerkom Francuske Elizabet Born.

Kako je premijerka napisala na Instagramu, "u fokusu razgovora bila je ekonomska saradnja, s obzirom na to da velike i važne francuske kompanije posluju" u Srbiji.

Brnabićeva je rekla da je izrazila zahvalnost na podršci Francuske evropskim integracijama Srbije. Ona je na Instragramu postavila fotografiju na kojoj je zajedno sa premijerkom Francuske.

"Razgovarali smo i o reformama koje sprovodimo, pre svega u oblasti vladavine prava i nezavisnosti pravosudja. Čvrsto verujem da će odnosi Srbije i Francuske u budućnosti biti na još višem nivou i uverena sam da ćemo u godinama koje dolaze jačati naše ekonomsko i političko partnerstvo", dodala je premijerka.

Ona je u okviru posete Parizu razgovarala i sa južnokorejskim premijerom Han Dok-Suom.

"Razgovarali smo o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje naše dve zemlje i mogućnostima unapredjenja pre svega trgovinske saradnje", napisala je ona na Istagramu i dodala da je dogovoreno da se radi na sporazumu o slobodnoj trgovini dve zemlje.

Predsednica vlade je rekla da je posetu Parizu završila sastankom sa predstavnicima kompanije Samsung.

"Razgovarali smo o mogućnostima za investicije ’Samsung Electronics’ i drugih kompanija Samsung grupe u našoj zemlji", dodala je ona.

Premijerka je tokom dvodnevne posete Parizu razgovarala sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijasom Kormanom i drugim zvaničnicima.

Ana Brnabić je u ponedeljak govorila na prijemu u Parizu povodom kandidature Srbije za organizaciju svetske izložbe Ekspo 2027.Ostale vesti

Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023