Brnabić: Međunarodna zajednica i EU osetljivi prema PR

Pitanje Kosova ne sme se ostaviti kao zamrznuti konflikt, jer utiče na napredak Srbije, istakla je premijerka Ana Brnabić i ukazala na osetljivost međunarodne zajednice i EU prema Prištini.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Premijerka Ana Brnabić rekla je da aktuelna situacija pokazuje osetljivst EU i da je u razgovoru sa predstavnikom jedne velike zemlje koja je partner Prištini upitala "kako toleriše sve što se dešava na Kosovu".

"Kao odgovor sam dobila ’pa to je mlada demokratija’. To meni sve govori o tome koliko je veliki prostor i koliko su dupli standardi u tom slučaju", rekla je premijerka gostujući na televiziji Hepi.

Brnabićeva je priznala da su SAD tražile da Srbija prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti, a da je to Beograd otvoreno odbio.

"Dok god oni lobiraju za dodatna priznanja, potpuni je fer plej da mi lobiramo da zemlje povuku priznanje", podvukla je premijerka.

Brnabićeva je istakla da, nažalost, mora da razgovara sa Ramušom Haradinajem, koji je optužen za najstravičnije zločine, a oslobođen je samo zato što su svedoci ubijeni.

"Moramo da razgovaram sa njim zbog regionalne stabilnosti i naše budućnosti. Za budućnost Srbije je važno da imamo regionalnu stabilnost. Srbija je jedina zemlja u regionu koja je prošla kroz mere fiskalne konsolidacije, ima stabilnu ekonomiju, budžet, kojoj javni dug opada, koja ima stabilnu valutu i koja ima perspektivu ekonomskog rasta", ukazala je premijerka.

Ako nemamo regionalnu stabinost, rekla je Brnabićeva, nećemo moći da ispunimo sve ono što danas možemo merama fiskalne konsolidacije, ozbiljnih strukturnih reformi koje je pokrenuo Aleksandar Vučić.

Zamrznuti konflikt je zamrznuta nestabilnost

Brnabićeva je rekla da ljudi moraju da razumeju da je zamrznuti konflikt zamrznuta nestabilnost.

"Nećemo moći da iskoristimo sve naše potencijale i svu zdravu osnovu koju imamo ako imamo zamrznuti konflikt. Nećemo moći da idemo tako brzo napred koliko bismo mogli", navela je Brnabićiva.

Premijerka je rekla da je za većinu zemalja u svetu pitanje Kosova bila zatvorena tema, a danas to više nije slučaj, pa čak ni za SAD, Nemačku.

"Kako ćemo ga zatvoriti, da li ćemo uspeti, drugo je pitanje. Da li smo uspeli da stavimo tu temu na agendu – apsolutno i to nešto što je za mnoge zemlje bilo završeno pitanje. Otvoren je jedan prostor za razgovore, a da li ćemo mi uspeti, biti dovoljno pametni i hrabri, da uspemo da dobijemo nešto za sebe iz svega toga je ono što se trudimo sada da uradimo", istakla Brnabićeva.

Kada su u pitanju odnosi sa Republikom Srpskom, premijerka je rekla da će nastaviti politiku koju je pokrenuo Aleksandar Vučić dok je vodio vladu – politiku dela, a ne reči. Istakla je da je do sada Srpskoj upućena pomoć u vrednosti od oko 22 miliona evra.

Naglasila je i da joj je velika čast što je dobila orden RS, ne samo za nju lično, već za ceo tim koji je radio na dobrim odnosima Srbije i Srpske.

Ostale vesti

 • Analitičari u Prištini: Parlamentarni izbori na jesen

  Analitičari u Prištini: Parlamentarni izbori na jesen

  Kosovska vlada, predvođena Ramušom Haradinajem uspela je da izgura godinu i po dana svog mandata, uprkos nedostatku stalne nadpolovične poslaničke većine u parlamentu, zahtevima opozicije za njeno rušenje, ali i nezadovoljstvu koalicionog partnera Demokratske partije Kosova, zbog uvođenja takse od 100 odsto na srpske proizvode, na čijem ukidanju insistiraju vodeće zapadne zemlje, a koja koči nastavak dijaloga sa Beogradom.

 • Dačić: Socijalisti nikada neće izdati Srbe na Kosovu

  Dačić: Socijalisti nikada neće izdati Srbe na Kosovu

  Predsednik SPS Ivica Dačić primio je, povodom 15 godina od pogroma Srba na Kosovu, predstavnike opštinskih i okružnih odbora SPS sa Kosova, sa kojima je razgovarao o pitanjima od značaja za njihov opstanak, o funkcionisanju lokalnih samouprava, zdravstva, prosvete i drugim pitanjima položaja Srba na Kosovu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane