Vesti
Politika

Brnabić: Kurtijeva izjava za žaljenje, pokazuje neozbiljnost

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da izjave lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, koji je i kandidat te stranke za premijera, da mu dijalog sa Beogradom nije prioritet - nisu iznenađujuće, ali su "za žaljenje".
Brnabić: Kurtijeva izjava za žaljenje, pokazuje neozbiljnost
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

“To jeste za žaljenje i ukazuje na neozbiljnost političkih elita u Prištini. Smatram da je dijalog jedini način za dogovor o normalizaciji odnosa dveju strana i za napredak i stabilnost. Uostalom, Priština bez tog dijaloga nema naročitu perspektivu jer više od polovine zemalja sveta nije priznalo tzv. nezavisno Kosovo”, istakla je premijerka na pres konferenciji u Vladi Srbije.

Ona je dodala da samo kroz dijalog Priština može da dođe na put evropskih integracija na kojem, kaže, "pet zemalja članica EU, takođe, nije priznalo nezavisno Kosovo".

Osvrćući se na izjavu Kurtija da je potrebno veće učešće SAD u dijalogu, te da je potrebno podstaći “transatlantsku perspektivu”, Brnabićeva je primetila da je Kurti, "koliko se seća, prvo bio protiv Vašingtonskog sporazuma".

“Ali i to govori o posvećenosti ili ozbiljnosti političara u Prištini. Mi, za razliku od njih, ne dajemo suprotstavljene izjave svakih nekoliko dana”, konstatovala je Brnabićeva. Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021