Vesti
Politika

Brnabić: Ko bi to mogao da se protivi dogovoru BG i PR?

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da Srbija pokušava, dijalogom sa Prištinom, da "zatvori Pandorinu kutiju, koja je otvorena jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova".
Brnabić: Ko bi to mogao da se protivi dogovoru BG i PR?
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Ona je, na Sedmom samitu "EU - jugoistočna Evropa" u organizaciji londonskog Ekonomista u Beogradu, rekla da se čudi da se neko može protiviti dogovoru, ako bi ga postigle dve strane.

"Pandorina kutija je otvorena svakako pre 10 godina kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, bez ijednog demokratskog principa. Čak ni referendum nisu imali. Niko ljude nije pitao da li žele da budu nezavisni. Na drugoj strani neko je rekao dobro, a treba imati u vidu da se to sve dešavalo u vreme mira, a ne kada je vladao rat. Mnoge zemlje su nakon tog proglašenja požurile sa priznanjem nezavisnosti, koja nije bila izvršena prema granicama republika tadašnje Jugoslavije, jer se radilo o delu Srbije", objasnila je.

Brnabić je kazala da mi sada pokušavamo da zatvorimo tu Pandironu kutiju, pa se, primetila je, ne može govoriti da sa predlozima koji su se čuli otvaramo istu.

Katalonija, prema njenim rečima, jasno pokazuje da je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova otvorena Pandorina kutija.

"Dijalog Prištine i Beograda je težak i izazovan, i ponosna sam kako se Srbija u njemu ponaša s obzirom na fleksibilnost, tolerantnost, uporkos provokacijama iz Prištine. Nastojimo da rešimo ovo pitanje kompromisom“, naglasila je.

Brnabić je istakla da svi moraju da priznaju da se radi o dobrom primeru kako su dve strane sele zajedno i razgovaraju o nečemu što predstavlja zajedničku budućnost.

"Neverovatno je da neka treća strana dođe i kaže da je neprihvatljivo rešenje do kojeg bi se došlo“, naglasila je ona.

Ukazala je na problem u vezi s protivljenjem pojedinih predstavnika u međunarodnoj zajednici korekciji granica, te napomenula da su u ovoj fazi dve strane daleko od rešenja, ali da, kada dođe do dogovora, ne bi bilo dobro da bilo koja treća strana kaže da solucija nije dobra.

Podvukla je da je Kosovo veliko pitanje, i da je normalizacija važna za sve građane koji žive u Srbiji.

"Želela bih da vidim rešenje. Volela bih da vidim da ne prenesemo ovaj zamrznuti konflikt narednoj generaciji. Ne vidim u kojoj meri EU i svetski lideri mogu da shvate koliko je hrabra bila odluka predsednika Aleksandra Vučića da će pokušati da reši ovaj problem. Kukavičluk i neodgovorno je reći da je status kvo u redu, kao što većina opozicionih lidera govori", primetivši da ne veruje da bilo ko pojedinačno želi da taj problem prenese budućim generacijama.

Naš posao je da rešimo i najteži problem i ostavimo stabilnost narednim generacijama, poručila je.

Na pitanje da li bi Srbija prihvatila da prizna Kosovo, odnosno da Kosovo dobije mesto u UN u zamenu za sever, Brnabić je rekla da na to pitanje ne može da odgovori jer se to pitanje rešava u okviru dijaloga.

"Šta god bih rekla moglo bi da se zloupotrebi ili da se iskoristi u našu korist ili štetu. S obzirom na moju poziciju ne mogu da zamislim da Srbija može da prizna Kosovo u tom obliku i na taj način. Mislim da sam liberalna, pripadam toj opciji, ali to je strašno emotivno pitanje i teško je govoriti o tome", kazala je ona. Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021