Vesti
Politika

Brnabić: Ko bi to mogao da se protivi dogovoru BG i PR?

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da Srbija pokušava, dijalogom sa Prištinom, da "zatvori Pandorinu kutiju, koja je otvorena jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova".
Brnabić: Ko bi to mogao da se protivi dogovoru BG i PR?
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Ona je, na Sedmom samitu "EU - jugoistočna Evropa" u organizaciji londonskog Ekonomista u Beogradu, rekla da se čudi da se neko može protiviti dogovoru, ako bi ga postigle dve strane.

"Pandorina kutija je otvorena svakako pre 10 godina kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, bez ijednog demokratskog principa. Čak ni referendum nisu imali. Niko ljude nije pitao da li žele da budu nezavisni. Na drugoj strani neko je rekao dobro, a treba imati u vidu da se to sve dešavalo u vreme mira, a ne kada je vladao rat. Mnoge zemlje su nakon tog proglašenja požurile sa priznanjem nezavisnosti, koja nije bila izvršena prema granicama republika tadašnje Jugoslavije, jer se radilo o delu Srbije", objasnila je.

Brnabić je kazala da mi sada pokušavamo da zatvorimo tu Pandironu kutiju, pa se, primetila je, ne može govoriti da sa predlozima koji su se čuli otvaramo istu.

Katalonija, prema njenim rečima, jasno pokazuje da je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova otvorena Pandorina kutija.

"Dijalog Prištine i Beograda je težak i izazovan, i ponosna sam kako se Srbija u njemu ponaša s obzirom na fleksibilnost, tolerantnost, uporkos provokacijama iz Prištine. Nastojimo da rešimo ovo pitanje kompromisom“, naglasila je.

Brnabić je istakla da svi moraju da priznaju da se radi o dobrom primeru kako su dve strane sele zajedno i razgovaraju o nečemu što predstavlja zajedničku budućnost.

"Neverovatno je da neka treća strana dođe i kaže da je neprihvatljivo rešenje do kojeg bi se došlo“, naglasila je ona.

Ukazala je na problem u vezi s protivljenjem pojedinih predstavnika u međunarodnoj zajednici korekciji granica, te napomenula da su u ovoj fazi dve strane daleko od rešenja, ali da, kada dođe do dogovora, ne bi bilo dobro da bilo koja treća strana kaže da solucija nije dobra.

Podvukla je da je Kosovo veliko pitanje, i da je normalizacija važna za sve građane koji žive u Srbiji.

"Želela bih da vidim rešenje. Volela bih da vidim da ne prenesemo ovaj zamrznuti konflikt narednoj generaciji. Ne vidim u kojoj meri EU i svetski lideri mogu da shvate koliko je hrabra bila odluka predsednika Aleksandra Vučića da će pokušati da reši ovaj problem. Kukavičluk i neodgovorno je reći da je status kvo u redu, kao što većina opozicionih lidera govori", primetivši da ne veruje da bilo ko pojedinačno želi da taj problem prenese budućim generacijama.

Naš posao je da rešimo i najteži problem i ostavimo stabilnost narednim generacijama, poručila je.

Na pitanje da li bi Srbija prihvatila da prizna Kosovo, odnosno da Kosovo dobije mesto u UN u zamenu za sever, Brnabić je rekla da na to pitanje ne može da odgovori jer se to pitanje rešava u okviru dijaloga.

"Šta god bih rekla moglo bi da se zloupotrebi ili da se iskoristi u našu korist ili štetu. S obzirom na moju poziciju ne mogu da zamislim da Srbija može da prizna Kosovo u tom obliku i na taj način. Mislim da sam liberalna, pripadam toj opciji, ali to je strašno emotivno pitanje i teško je govoriti o tome", kazala je ona. Ostale vesti

Rašić: Nadam se da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru
Predsednik PDS-a Nenad Rašić, čiji je sin jedan od povređenih u tuči u Lapljem Selu, rekao je u intervjuu za RTV Kim da se nada da će Apelacioni sud odbaciti odluku o pritvoru sedmorici mladića i da će oni biti oslobođeni.
  • 25.02.2021
“Sporazum”: Kako do nove Vlade, ko i s kim
Za Pokret Samoopredeljenje, koji je još uvek nezvanični, ali ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, nisu glasali samo članovi te stranke, nego i mnogi drugi građani koji su bili nezadovoljni radom prethodnih vlasti. U znak revolta dali su svoj glas Aljbinu Kurtiju, izjavio je u emisiji "Sporazum" novinar Idro Seferi i dodao da nema reči o nekakvom izbornom iznenađenju.
  • 25.02.2021
CIK: Ponovno brojanje glasova na još 58 biračkih mesta
Centralna izborna komisija donela je preporuku o ponovnom prebrojavanju glasova na još 58 biračkih mesta, prenosi Koha.
  • 25.02.2021
Odbornici traže veće angažovanje u sprečavanju sukoba između učenika

Tuča učenika i studenata u Lapljem Selu i njihovo pritvaranje bile su teme i današnje sednice Skupštine Opštine Gračanica. Jedan od odbornika zatražio je veće prisustvo policije na mestima gde đaci čekaju autobus nakon zavšene nastave.

  • 25.02.2021
Mustafa ne podnosi ostavku
Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa rekao je da nema razloga da podnese ostavku nakon hapšenja 12 službenika njegovog odeljenja zbog zloupotrebe subvencija, službenih dužnosti, te primanja i davanja mita.
  • 25.02.2021
Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 23.02.2021