Vesti
Politika

Brnabić: Ko bi to mogao da se protivi dogovoru BG i PR?

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da Srbija pokušava, dijalogom sa Prištinom, da "zatvori Pandorinu kutiju, koja je otvorena jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova".
Brnabić: Ko bi to mogao da se protivi dogovoru BG i PR?
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Ona je, na Sedmom samitu "EU - jugoistočna Evropa" u organizaciji londonskog Ekonomista u Beogradu, rekla da se čudi da se neko može protiviti dogovoru, ako bi ga postigle dve strane.

"Pandorina kutija je otvorena svakako pre 10 godina kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, bez ijednog demokratskog principa. Čak ni referendum nisu imali. Niko ljude nije pitao da li žele da budu nezavisni. Na drugoj strani neko je rekao dobro, a treba imati u vidu da se to sve dešavalo u vreme mira, a ne kada je vladao rat. Mnoge zemlje su nakon tog proglašenja požurile sa priznanjem nezavisnosti, koja nije bila izvršena prema granicama republika tadašnje Jugoslavije, jer se radilo o delu Srbije", objasnila je.

Brnabić je kazala da mi sada pokušavamo da zatvorimo tu Pandironu kutiju, pa se, primetila je, ne može govoriti da sa predlozima koji su se čuli otvaramo istu.

Katalonija, prema njenim rečima, jasno pokazuje da je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova otvorena Pandorina kutija.

"Dijalog Prištine i Beograda je težak i izazovan, i ponosna sam kako se Srbija u njemu ponaša s obzirom na fleksibilnost, tolerantnost, uporkos provokacijama iz Prištine. Nastojimo da rešimo ovo pitanje kompromisom“, naglasila je.

Brnabić je istakla da svi moraju da priznaju da se radi o dobrom primeru kako su dve strane sele zajedno i razgovaraju o nečemu što predstavlja zajedničku budućnost.

"Neverovatno je da neka treća strana dođe i kaže da je neprihvatljivo rešenje do kojeg bi se došlo“, naglasila je ona.

Ukazala je na problem u vezi s protivljenjem pojedinih predstavnika u međunarodnoj zajednici korekciji granica, te napomenula da su u ovoj fazi dve strane daleko od rešenja, ali da, kada dođe do dogovora, ne bi bilo dobro da bilo koja treća strana kaže da solucija nije dobra.

Podvukla je da je Kosovo veliko pitanje, i da je normalizacija važna za sve građane koji žive u Srbiji.

"Želela bih da vidim rešenje. Volela bih da vidim da ne prenesemo ovaj zamrznuti konflikt narednoj generaciji. Ne vidim u kojoj meri EU i svetski lideri mogu da shvate koliko je hrabra bila odluka predsednika Aleksandra Vučića da će pokušati da reši ovaj problem. Kukavičluk i neodgovorno je reći da je status kvo u redu, kao što većina opozicionih lidera govori", primetivši da ne veruje da bilo ko pojedinačno želi da taj problem prenese budućim generacijama.

Naš posao je da rešimo i najteži problem i ostavimo stabilnost narednim generacijama, poručila je.

Na pitanje da li bi Srbija prihvatila da prizna Kosovo, odnosno da Kosovo dobije mesto u UN u zamenu za sever, Brnabić je rekla da na to pitanje ne može da odgovori jer se to pitanje rešava u okviru dijaloga.

"Šta god bih rekla moglo bi da se zloupotrebi ili da se iskoristi u našu korist ili štetu. S obzirom na moju poziciju ne mogu da zamislim da Srbija može da prizna Kosovo u tom obliku i na taj način. Mislim da sam liberalna, pripadam toj opciji, ali to je strašno emotivno pitanje i teško je govoriti o tome", kazala je ona. Ostale vesti

Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020