Vesti
Politika

Brnabić: Ima urgentnijih pitanja od Preambule Ustava

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se u ovom trenutku neće baviti Preambulom Ustava koja se odnosi na Kosovo, jer ima „mnogo urgentnijih pitanja kojima će baviti u prvih 100 dana Vlade".
Brnabić: Ima urgentnijih pitanja od Preambule Ustava
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Ona je u intervjuu za Sputnjik rekla da se zna da je za promenu Ustava potrebna ozbiljna većina u Skupštini i konsenzus u celoj Srbiji, zbog čega je i predsednik Republike pričao da je tu potrebno otvoriti jedan pre svega naš unutrašnji dijalog.

„U ovom trenutku ja se neću baviti Preambulom Ustava. Kao predsednik Vlade imam mnogo urgentnija pitanja kojima ću se baviti, svakako u prvih 100 dana Vlade.

A to su pitanja o kojima ćemo mi morati da otvorimo širok dijalog, sa svim strankama zastupljenim u Parlamentu, ali i sa organizacijama civilnog društva i sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

To su ozbiljna pitanja koja su, čini mi se, možda nekad i pre svega emotivna, kao što je i vojna neutralnost, i to da li Srbija treba da uđe u NATO ili ne treba, sada u trenutku kada su sve zemlje oko nas u NATO-u.

Srbija je u tom smislu specifična zemlja, drugačija od bilo koje druge zemlje u regionu. I to iskreno, tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom je mislim prioritet našeg naroda“, navela je Brnabić za Sputnjik.Ostale vesti

Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske
Stejt department ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku, ali američki stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu je jasan, navodi se u odgovoru Glasu Amerike, povodom pisanja pojedinih srpskih medija o navodnoj blokadi članstva Kosova u Savetu Evrope – dok vlasti te države ne usvoje konstruktivniji stav o ZSO.
  • 31.01.2023
Gervala: Odbaciti modele ZSO koji dozvoljavaju Srbiji da narušava suverenitet Kosova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da svaki model ZSO koji dozvoljava Srbiji da narušava suverenitet Kosova treba odbaciti.

  • 31.01.2023
Brnabić: Nije mi jasno zašto se ’’Fridrih Ebert’’ bavi osnivanjem ZSO
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije videla nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je uradila Fondacija "Fridrih Ebert", ali da joj nije jasno zašto se oni bave osnivanjem ZSO jer, kako je istakla, zna se čiji je to posao – Upravljačkog tima.
  • 31.01.2023
Srpska lista: Srbi žele ZSO

Debati o ZSO, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, održanoj u ambasadi SAD u Prištini prisustvovali su i predstavnici Srpske liste.

  • 31.01.2023
Vučić s Dodikom razgovarao o zapadnim inicijativama oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o zapadnim inicijativama vezanim za Kosovo.

  • 31.01.2023
DPK pozitivno ocenjuje inicijativu Hovenijera

Predstavnici Demokratske partije Kosova ocenjuju pozitivnim pozitivno poziv ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hoveniera za zajednički sastanak o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

  • 31.01.2023