Vesti
Politika

Brnabić i Kurti na samitu u Londonu

Premijeri Kosova i Srbije, Aljbin Kurti i Ana Brnabić učestvuju na samitu u Londonu na poziv Evropske banke za obnovu i razvoj.
Brnabić i Kurti na samitu u Londonu
Kurti i Brnabić na samitu u Londonu (Foto Instagram A. Joksimović)

Ovaj samit okuplja političke i privredne predstavnike Zapadnog Balkana, pa su se osim Brnabićeve i Kurtija na samitu našli i premijeri Crne Gore, Albanije, Hrvatske I drugih zemalja regiona.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija na kojoj zajedno sede Aljbin Kurti i Ana Brnabić zajedno sa svojim kolegama iz susedstva.

Ovo je inače četvrti samit, a ideja je da se promoviše region kao mesto za nova ulaganja, da se promovišu regionalni projekti i vidi šta treba uraditi kako bi se privukli novi investitori.

Evropska banka je do sada uložila u region 12 milijardi evra.

Kako je najavljeno Brnabićeva će imati i bilateralne susrete – sastaće se izemeđu ostalih i sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Balkan Metjuom Palmerom.

Brnabićeva pozvala Kurtija da razmisli o taksama

Kao i pre dve godine Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić koja je istakla da je prioritet ulaganje u infrastrukturu kako bi se povezao region, kao i da se oživi inicijativa "mali šengen".

Ukazala je da je i dalje na snazi taksa Prištine od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

"To je loše za region. I zato, još jednom pozivam gospodina Kurtija da razmisli o taksama jer moramo da budemo praktični ako želimo da povećamo trgovinu i privučemo investicije, jer građani očekuju to od nas", poručila je premijerka Srbije.

Na panelu učestvuju i premijeri Albanije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, kao i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti: Reciprocitet umesto takse

Ovo je bio prvi put da su se susreli Brnabićeva i Kurti. On je na panelu rekao da hoće da radi na odnosima sa Beogradom. Želi dobre odnose sa Srbijom, ali taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije zameniće, kaže, reciprocitetom.

"Želimo takse da zamenimo reciorocitetom, što neće biti osveta, već se osećamo diskriminisano i hoćemo jednakost", rekao je Kurti.

Nakon panela, premijerka Srbije imala je bilateralni sastanak sa direktorom EBRD-a.Ostale vesti

Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
  • 02.04.2020
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
  • 02.04.2020
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
  • 02.04.2020
Tači traži od Kurtija novog mandatara
Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Tači obavio konsultacije sa svim parlamentarnim strankama
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i bezbednosti na Kosovu.
  • 02.04.2020