Vesti
Politika

Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić (Foto N1)

"Da krenemo od prve tačke u aneksu ili implementacionom planu, koja se odnosi na Zajednicu srpskih opština. Hajde da krenemo od prve tačke, pa ćemo ići dalje", rekla je Brnabić na konferenciji za medije.

Ona je nakon toga za TV Pink ocenila da je na nedavnom sastanku u Ohridu, predsednik Aleksandar Vučić postigao "ogroman uspeh u pregovorima“ i "dobar rezultat za Srbe i Srbiju na Kosovu i Metohiji".

Brnabić je dodala i da "nema naročitu veru" da će Zajednica srpskih opština (ZSO) "u nekoj bliskoj budućnosti" biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

"Naučila sam od predsednika Vučića da budem malo više realistična nego optimista, posebno po tim pitanjima", rekla je premijerka.

Podsetila je da se "za 30 dana" navršava tačno 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i dodala da je priznanje prištinskih vlasti da moraju da formiraju ZSO "ipak korak u dobrom smeru".

Predstavnici EU, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se 18. marta na Ohridu kako bi dogovorili Aneks evropskog sporazuma koji je u februaru dogovoren u Briselu.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023