Vesti
Politika

Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija

Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Brnabić je navela da ne razume zašto Aljbin Kurti ne smatra dijalog sa Beogradom ključnim prioritetom Prištine, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Beograd čeka na nastavak dijaloga, ali „lopta je na strani Prištine“, rekla je Brnabić uz nadu da će uskoro stići potvrda novog datuma sastanka.

„Dijalog je veoma težak, u njemu su potrebni hrabri lideri, ali je jedini način za napredak. Što pre nastavimo dijalog, to je bolje po sve u regionu“, poručila je Brnabić.

„Znam da je prosperitet moje zemlje nemoguć bez prosperiteta celog regiona. Zato je meni, kao predsednici Vlade Srbije, važan napredak svih u regonu, koliko i napredak moje zemlje“, navela je ona.

Prespanski sporazum je dobar primer kako se nadamo da će se rešiti stvari sa Prištinom, ukazala je Brnabić.

Govoreći od odnosima sa Grčkom, Brnabić je pomenula razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, sa kojim je postigla dogovor o sledećem sastanku Visokog saveta za saradnju dve zemlje.Ostale vesti

Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021
Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021