Vesti
Politika

Britanski vojnici na Kosovu najmanje do 2023.

Britanske trupe će nastaviti da doprinose NATO misiji na Kosovu (KFOR) najmanje do 2023. godine, navedeno je u saopštenju britanske vlade.
Britanski vojnici na Kosovu najmanje do 2023.
Britanski vojnici (Foto ukdefencejournal.org.uk)

Kontinuirano prisustvo britanskog vojnog osoblja u snagama NATO, koje više od dve decenije pomaže u održavanju bezbednog okruženja na Kosovu, signalizira posvećenost Britanije bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju.

NATO je osnova sigurnosti Velike Britanije i to zato što naše oružane snage istupaju kako bi zaštitili mir zajedno sa našim partnerima, istakao je britanski ministar odbrane Ben Valas i dodao da proširenje britanske posvećenosti KFOR-u podvlači britansku nepokolebljivu posvećenost regionu Zapadnog Balkana, gde je NATO više od dve decenije pomagao u uspostavljanju stabilnosti.

Velika Britanija je ključno doprinela snagama NATO-a pod mandatom UN-a, poznatim pod nazivom KFOR, otkako je prvi put ušla na Kosovo 1999. godine u okviru mirovnih snaga koje su imale za cilj donošenje mira i stabilnosti nakon sukoba 90-ih, navedeno je u saopštenju britanske vlade.

Podsetimo, britanski vojnici KFOR-a nedavno su bili u fokusu javnosti zbog anketiranja meštana Goraždevca na temu bezbednosti Visokih Dečana.Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021