Vesti
Politika

Britanski vojnici na Kosovu najmanje do 2023.

Britanske trupe će nastaviti da doprinose NATO misiji na Kosovu (KFOR) najmanje do 2023. godine, navedeno je u saopštenju britanske vlade.
Britanski vojnici na Kosovu najmanje do 2023.
Britanski vojnici (Foto ukdefencejournal.org.uk)

Kontinuirano prisustvo britanskog vojnog osoblja u snagama NATO, koje više od dve decenije pomaže u održavanju bezbednog okruženja na Kosovu, signalizira posvećenost Britanije bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju.

NATO je osnova sigurnosti Velike Britanije i to zato što naše oružane snage istupaju kako bi zaštitili mir zajedno sa našim partnerima, istakao je britanski ministar odbrane Ben Valas i dodao da proširenje britanske posvećenosti KFOR-u podvlači britansku nepokolebljivu posvećenost regionu Zapadnog Balkana, gde je NATO više od dve decenije pomagao u uspostavljanju stabilnosti.

Velika Britanija je ključno doprinela snagama NATO-a pod mandatom UN-a, poznatim pod nazivom KFOR, otkako je prvi put ušla na Kosovo 1999. godine u okviru mirovnih snaga koje su imale za cilj donošenje mira i stabilnosti nakon sukoba 90-ih, navedeno je u saopštenju britanske vlade.

Podsetimo, britanski vojnici KFOR-a nedavno su bili u fokusu javnosti zbog anketiranja meštana Goraždevca na temu bezbednosti Visokih Dečana.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022