Vesti
Politika

Britanska ambasada: Srbija i Kosovo sami odlučuju o ishodu dijaloga

Ambasada Velike Britanije u Beogradu je odgovorila da je na Srbiji i Kosovu da odluče o ishodu dijaloga na upit Radija slobodna Evropa da li ta država podržava stav koji je izneo nemački kancelar Olaf Šolc da će konačni sporazum između Beograda i Prištine morati da sadrži i priznanje Kosova.
Britanska ambasada: Srbija i Kosovo sami odlučuju o ishodu dijaloga
Ilustracija (Foto Pixabay)

„Velika Britanija priznaje Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu. Snažno podržavamo dijalog koji predvodi EU, a na Srbiji i Kosovu je da odluče o ishodu ovog procesa od kojeg očekujemo da će dovesti do sveobuhvatnog sporazuma na dobrobit naroda obe države“, navodi se u odgovoru.

U odgovoru francuske ambasade u Srbiji navedeno je da Francuska u potpunosti podržava trenutne napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u posredovanju dijaloga između Beograda i Prištine, sa ciljem postizanja konačnog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

„S tim u vezi pozdravljamo sastanak koji je organizovan na inicijativu nemačkog kancelara“, navela je ambasada Francuske u Beogradu.

Nemački kancelar Olaf Šolc je nakon susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem pre dva dana izjavio da će sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova.

Šolc je tada u Berlinu razgovarao u odvojenim susretima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nakon razgovora sa Vučićem više nije pominjao priznanje već sveobuhvatni sporazum.

Francuska je takođe među zemljama EU koje su priznale nezavisnost Kosova proglašeno 2008. godine. Kosovo od 27 članica EU nije priznalo samo pet država. Pregovori Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, uz posredstvo EU, počeli su 2011.Ostale vesti

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022
Šubarić zatražila veće prisustvo Policije i Kfora u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić pozvala je Policiju i Kfor da pojačaju svoje prisustvo na terenu posebno na, kako je istakla, osetljivim lokacijama gde su se dešavali incidenti. Komandir Policije u Gračanici Bratislav Trajković kazao je, sa druge strane, da je bezbednosna situacija zadovoljavajuća.
  • 24.06.2022