Vesti
Politika

Britanska ambasada poziva da se ubrza formiranje vlade

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je odluku kosovskog predsednika Hašima Tačija da imenuje Aljbina Kurtija za mandatara za formiranje nove vlade.
Britanska ambasada poziva da se ubrza formiranje vlade
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Pozivajući da se formiranje vlade ubrza, ambasada Britanije ističe da su glasači čekali tri meseca na taj trenutak.

„Kosovski glasači čekaju tri i po meseca na ovaj trenutak. Njihove nade i želje za promenama, jasno su izraženi 6. oktobra i moraju se poštovati. Izabrani političari i njihove stranke sada moraju pokazati hrabrost i kreativnost u formiranju vlade koja odražava volju biračkog tela“, navela je ambasada.

Pokret Samoopredeljenje koji je pobednik vanrednih izbora 6. oktobra i Demokratski savez Kosova i dalje nisu postigli dogovor.

Lideri ove dve stranke Aljbin Kurti i Isa Mustafa su se više puta sastajali kako bi postigli koalicioni sporazum, do koga nisu došli.Ostale vesti

Vanredna sednica kosovske Skupštine u utorak
Kosovska Skupština održaće u utorak, 14.aprila, u 11 sati vanredno zasedanje, koje je sazvala Demokratska partija Kosova (DPK), dok će predsedništvo zasedati u petak, 10.aprila.
  • 08.04.2020
Kurti i Lajčak za nastavak dijaloga BG i PR
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti i izaslanik EU Miroslav Lajčak izrazili su spemnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da vreme borbe protiv koronavirusa treba iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za predstojeći proces.
  • 08.04.2020
Tači: Kurti je prekršio Ustav, to je potvrđeno

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je premijer u ostavci Aljbin Kurti ozbiljno prekršio Ustav Kosova.

  • 08.04.2020
Novoimenovani direktor Kancelarije za pitanja zajednica pri kancelariji premijera Kosova Nenad Rašić izjavio je za Radio Kosovo 2 da je borba protiv koronavirusa trenutno glavni prioritet na Kosovu, izazov koji može i da ujedini Albance i Srbe u toj borbi.
  • 07.04.2020
Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020