Vesti
Politika

Britanska ambasada pozdravila odluku o stanarskom pravu Dragici Gašić, osudili napade na nju

„Odluka Osnovnog suda u Đakovici da dozvoli povratnici da ostane u svom stanu šalje jak signal da Kosovo poštuje pravo svakog da se vrati u svoje mesto porekla“, oglasila se britanska ambasada u Prištini dan nakon sudske odluke o odbacivanju zahteva opštine za oduzimanje stana Dragici Gašić.

Britanska ambasada pozdravila odluku o stanarskom pravu Dragici Gašić, osudili napade na nju
Dragica Gašić (Foto V. Ćup, GračanicaOnlajn)

Ambasada se pohvalila brojkama povratnika kao rezultat, kako navode, saradnje sa kosovskom vladom.

„Ponosni smo što smo radili sa Vladom kako bi se vratilo 250 porodica svih nacionalnosti širom Kosova još od 2010“, istakla je britanska ambasada na Tviteru.

Ovo je ujedno i prva međunarodna reakcija nakon što je juče objavljena vest da je Osnovni sud u Đakovici odbio zahtev kojim je početkom jula ova opština podnela sudu da se poništi ugovor Kosovske imovinske agencije koja je prethodno, u junu oslobodila stan u koji se tada vratila prva srpska povratnica u Đakovici, dozvolivši joj i da renovira stan, što joj se takođe branilo.

Nedavno je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Dragici kompletno opremila stan, nakon što su joj ga obili i iz njega urkali više stvari, kao i insulin.

Vest o Dragici Gašić i uslovima u kojima živi, u međuvremenu rapidno se proširila, ne samo na domaće, već i na međunarodne medije.Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021