Vesti
Politika

"Britanija uložila protest Surinamu zbog Kosova"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Britanija uložila protest Surinamu pošto je ta država povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.
Ivica Dačić u Gračanici (Foto arhiva Kim)

"Bez ozbira na to što neke velike zemlje govore da su naši prijatelji, moram da kažem da je jedna od tih velikih zemalja - Velika Britanija, uložila protest Surinamu zato što je povukao priznanje KiM", rekao je Dačić.

"Raduje nas odluka Surinama o povlačenju priznanja, a takođe i stav Gvineje Bisao koji govori o tome da sadašnja vlast stoji na stanovištu odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", rekao je Dačić.

Dačić je novinarima uoči početka sednice Predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS) kazao i da papir, koji po navodima prištinskih vlasti predstavlja dokaz da je Gvineja Bisao priznala nezavisnost Kosova, nije prošao legalnu proceduru u toj afričkoj zemlji a da njeni zavničnici smatraju da se radi o falsifikatu.

"U svetlu dešavanja u Kataloniji, u svetu je sve više razmišljanja o posledicama priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije. Tajvan je u jednom trenutku priznalo 70 država a pogledajte koliki je njihov broj danas. I Jugoslavija je priznala Zapadnu Saharu, pa je povukla to priznanje", kazao je Dačić u Beogradu.

Surinam je nedavno povukao odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, a premijer Gvineje Bisao, koji je u petak boravio u Beogradu, izjavio je da i ta zemlja, iako se nalazi na spisku, nikad nije priznala Kosovo.

"Članstvo u EU i pravedno rešenje kosovskog pitanja strateški ciljevi"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su članstvo u EU ali i pravedno rešenje pitanja Kosova i Metohije, strateški ciljevi Srbije.

Dačić je ocenio da Srbija vodi tešku borbu za zaštitu nacionalnih interesa u uslovima kada se, kako je kazao, odnosi velikih sila "prepliću preko nas".

"Zato u tom političkom lavirintu treba naći izlaz koji je u našem interesu. U tom lavirintu ima više upitnika, mi idemo u EU a većina članica Unije je bilateralno priznala Kosovo. Vodimo tešku borbu kada je reč o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja jer ne zavisi sve od naših reformi i kapaciteta nego je potreban i izveštaj Brisela o napretku dijaloga sa Prištinom", kazao je Dačić.

On je najavio da će u petak, 24. novembra, učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova frankofonih država u Parizu gde će, kako je rekao, pokušati da utiče na "naše nekadašnje prijatelje" iz tog dela sveta koji su priznali nezavisnost Kosova, da preispitaju tu odluku.

Ministar je dodao da će potom s ministrima iz regiona učestvovati na sastanku Atlantskog saveta u Vašingtonu, gde će razgovarati i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika kao i sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021