Vesti
Politika

Briselski sporazum: Šest godina posle

U novoj emisiji "Sporazum", koja se emituje na programu TV Mreže, RTV Kim i TV Mitrovica svake srede od 21 čas, i ovoga puta se govorilo o potpisivanju Briselskog sporazuma  i normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.
Briselski sporazum: Šest godina posle
Detalj iz emisije (Foto printskrin)

Briselski sporazum potpisali su 19. aprila 2013. godine predsednici vlada u Prištini i Beogradu Hašim Tači i Ivica Dačić, uz posredovanje tadašnje visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Gosti emisije "Sporazum" bili su urednica portala Crno beli svet Sanja Sovrlić i politički analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj.

Na pitanje "Šta je ključna promena u odnosu na period od pre 2013.godine, osim što smo svi šest godina stariji, Bećaj je odgovorio:

"Svaka godina za nas je bila teška, ali i istorijska. Sve što su radili naši lideri tokom šest godina, proizveli su jednu važnu istoriju. Mislim da možemo doći do situacije da kažemo da je svaki građanin izgubio nadu da može eventualno doći do zamišljenih ciljeva o tobože normalizacije odnosa Srba i Albanaca".

Upitana da li je tim Federike Mogerini i ona lično, kao visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, bila fer i objektivna tokom Brisleskog dijaloga, urednica veb portala Crno beli svet Sanja Sovrlić je odgovorila:

"Da, bila je pristrasna, i jedini cilj bila je integracija severa Kosova u kosovsko društvo".

Prema istraživanju "Puls javnosti" koje je pre dva meseca objavio UNDP na Kosovu, samo 14 odsto ispitanika je izjavilo da je zadovoljno političkim kretanjima na Kosovu, dok je polovina ispitanika izjavila je da je nezadovoljna trenutnim političkim usmerenjem Kosova.

Najnovije izdanje emisije "Sporazum" možete pogledati OVDE.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020