Vesti
Politika

Brisel traži od Kosova da koordiniše sa EU policijske operacije na severu

Kosovo nema ni jednu legalnu obavezu da traži dozvolu za raspoređivanje policijskih snaga na svojoj teritoriji, uključujuċi i sever, potvrdili su zvaničnici Evropske unije (EU). Međutim, bez obzira na to, Brisel traži da zvanična Priština koordinira sa EU policijske operacije na severu Kosova, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).
Brisel traži od Kosova da koordiniše sa EU policijske operacije na severu
Specijalne jedinice Kosovske policije u Zvečanu (Foto Dragan Ilić)

Peter Stano, portparol EU je za RSE potvrdio da "ne postoji sporazum o dijalogu koji sprečava raspoređivanje specijalnih policijskih jedinica sa juga na sever".

On ipak podvlači da je "uobičajena praksa" da se blisko koordiniše sa međunarodnom zajednicom i da se o tome unapred obavesti KFOR. Stano navodi da o policijskoj akciji protiv krijumčarenja koju je preduzela kosovska policija u sredu, 13. oktobra, nije unapred obaveštena evropka misija EULEKS, iako je ova evropska misija na Kosovu upravo iz razloga da pomogne vlastima u jačanju vladavine prava i stvaranju i podržavanju bezbednog i zaštićenog okruženja.

"Iako ne postoji zakonska obaveza da se to učini, to ima mnogo smisla i uobičajena je praksa, posebno kada je u pitanju tako osetljivo područje i u tako osetljivo vreme (nakon nedavne eskalacije oko registarskih tablica), koordinirati ili barem unapred obavestiti, jer to može pomoći u sprečavanju izbijanja novih tenzija i nasilja", naveo je Peter Stano.

Naime, slanje policijskih snaga na sever Kosova u okviru akcije koja je preduzeta na 26 lokacija širom Kosova, izazvalo je reakcije zvaničnog Beograda, ali i lokalnog stanovništva na severu.

Prilikom akcije kosovsoke policije, došlo je do sukoba.

Deset povređenih službenika Policije Kosova, deset građana Severne Mitrovice koji su zatražili lekarsku pomoć, te osam uhapšenih osoba, epilog je incidenata izbilih u sredu ujutro (13. oktobar) tokom akcije Policije i Carine Kosova usmerene protiv krijumčarenja.

Pitanje slanja specijalnih snaga kosovske policije (ROSU) na sever Kosova su u više navrata pokretali politčari iz Srbije. U decembru 2018. godine je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio da je "više nego jasno da ni ROSU, ni bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever bez saglasnosti Srba na severu Kosova".

Za razliku od policije, Kosovo je obavezano da za slanje Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na sever dobije dozvolu komandanta KFOR-a. Ovo je obaveza koju je Kosovo 2013. godine preuzelo prilikom razmene pisama između tadašnjeg premijera Hašima Tačija i bivšeg generalnog sekretara Andreasa Foga Rasmusena.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je u toku policijske akcije 13. oktobra objavio tvit kojim je zatražio "hitan prekid nasilnih incidenata na severu". Ocenio je da su neprihvatljive "jednostrane i nekoordinsane akcije koje ugrožavaju stabilnost".

Međutim, za NATO, kosovske vlasti su 13. oktobra sprovele "operaciju sprovođenja zakona širom Kosova". Tako su izjavili zvaničnici iz sedišta alijanse, potvrdivši da je KFOR unapred bio obavešten o raspoređivanju kosovskih policijskih snaga širom Kosova uključujuċi i sever.

Specijalnse policijske snage Kosova (ROSU) su i ranije raspoređivane na severu. Ove snage su 2018. godine preduzele akciju i uhasile više osoba u vezi sa ubistvom lidera kosovskih Srba na severu, Olivera Ivanoviċa.

Godine 2019. je takođe ROSU bila prisutna na severu prilikom akcije protiv krijumčarenja.

Pre 13. oktobra, ove specijalne snage su bile prisutne samo nekoliko dana ranije, kada je kosovska vlada uvela mere reciprociteta sa Srbijom za registraske tablice za vozila koja ulaze na Kosovo, što je bilo iazazvalo nove tenzije na severu.

ROSU se povukao sa severa 2. oktobra kada je počela primena dogovora koji je postignut između Beograda i Prištine o deesakalaciji.Ostale vesti

Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022