Vesti
Politika

Brisel: Sastanak Vučića i Tačija

U Briselu se, na poziv visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini, sastaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači.
Brisel: Sastanak Vučića i Tačija
Brisel (Foto arhiva Kim)

Kako je saopšteno iz kabineta Mogerinijeve, Vučić i Tači će na neformalnom sastanku razmeniti mišljenja o nastavku dijaloga, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i o ukupnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

Posle pauze od skoro pola godine, ponovo se dešava susret na najvišem političkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Poslednji put na nivou predsednika i premijera na sastancima, održanim krajem januara i početkom februara, glavni cilj je bio smirivanje tenzija i potvrda da je dijalog za obe strane način za rešavanje problema.

Od tada novih susreta nije bilo, a u međuvremenu, održani su predsednički izbori u Srbiji i vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, nakon kojih još nije izabrana nova vlada.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači sastaće se na poziv Mogerinijeve, da bi, kako je saopšteno iz njenog kabineta, razgovarali o nastavku dijaloga i normalizacije odnosa.

Postoji zaista duga lista otvorenih pitanja, najpre kada će dijalog biti nastavljen u punom kapacitetu s obzirom na to da nije jasno kada i kakva vlada će biti formirana u Prištini, a neki od kandidata u Prištini su dali negativne ocene dijaloga, dovodeći u pitanje i njegov nastavak.

To bi moglo da dovede do dodatnog odlaganja u formiranju Zajednice srpskih opština koja je dogovorena pre više od četiri godine Briselskim sporazumom, a da primena još nije započela.

Mnogi drugi raniji sporazumi nisu primenjeni ili su samo delimično primenjeni – o energetici, o registarskim tablicama, pravosuđu.

Kako dalje u takvoj situaciji, biće glavno pitanje za delegacije Beograda i Prištine, koje će se u toku prepodneva sastati najpre odvojeno sa Mogerinijevom, a zatim i na zajedničkom sastanku, posle čega se očekuje obraćanje novinarima.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022