Vesti
Politika

Brisel: Sastanak Vučića i Tačija

U Briselu se, na poziv visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini, sastaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači.
Brisel: Sastanak Vučića i Tačija
Brisel (Foto arhiva Kim)

Kako je saopšteno iz kabineta Mogerinijeve, Vučić i Tači će na neformalnom sastanku razmeniti mišljenja o nastavku dijaloga, o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i o ukupnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

Posle pauze od skoro pola godine, ponovo se dešava susret na najvišem političkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Poslednji put na nivou predsednika i premijera na sastancima, održanim krajem januara i početkom februara, glavni cilj je bio smirivanje tenzija i potvrda da je dijalog za obe strane način za rešavanje problema.

Od tada novih susreta nije bilo, a u međuvremenu, održani su predsednički izbori u Srbiji i vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, nakon kojih još nije izabrana nova vlada.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači sastaće se na poziv Mogerinijeve, da bi, kako je saopšteno iz njenog kabineta, razgovarali o nastavku dijaloga i normalizacije odnosa.

Postoji zaista duga lista otvorenih pitanja, najpre kada će dijalog biti nastavljen u punom kapacitetu s obzirom na to da nije jasno kada i kakva vlada će biti formirana u Prištini, a neki od kandidata u Prištini su dali negativne ocene dijaloga, dovodeći u pitanje i njegov nastavak.

To bi moglo da dovede do dodatnog odlaganja u formiranju Zajednice srpskih opština koja je dogovorena pre više od četiri godine Briselskim sporazumom, a da primena još nije započela.

Mnogi drugi raniji sporazumi nisu primenjeni ili su samo delimično primenjeni – o energetici, o registarskim tablicama, pravosuđu.

Kako dalje u takvoj situaciji, biće glavno pitanje za delegacije Beograda i Prištine, koje će se u toku prepodneva sastati najpre odvojeno sa Mogerinijevom, a zatim i na zajedničkom sastanku, posle čega se očekuje obraćanje novinarima.Ostale vesti

Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023
Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023
Hil: SAD insistiraju da se formira ZSO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

  • 08.02.2023
Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023