Vesti
Politika

Brisel: Samit predsednika parlamenata Zapadnog Balkana

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić učestvovaće na samitu predsedavajućih parlamenata sa Zapadnog Balkana koji se drugi put, na inicijativu predsednika Evropskog parlamenta Davida Sosolija, održava u Briselu.
Brisel: Samit predsednika parlamenata Zapadnog Balkana
Ilustracija (Foto Kim)

Drugi samit predsednika parlamanta sa Zapadnog Balkna okupiće predsedavajuće skupština Srbije, Albanije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije i Kosova, najavljeno je u Briselu.

Iz Evropskog parlamenta poručuju da će se razgovarati o ulozi skupština u procesu proširenja EU u post-kovid periodu, a planiran je i sastanak predsednika parlamenata iz regiona sa poslanicma Spoljnopolitičkog odbora EP.

Predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli, pred ovaj sastanka naglašava važnost parlamentarnog rada za proces reformi i proširenja na Zapadni Balkan.

"Ključno je ponovo potvrditi ulogu parlamenata zapadnog Balkana i EP-a u procesu proširenja EU, kao osnovnog preduslova za izgradnju snažnih demokratija, sposobnih za zajedničku evropsku budućnost.

Ovo je još važnije nakon krize kovid-19, koja je pred izazov stavila parlamente širom sveta", poručio je Sasoli.

Na samitu će učestvovati i predsednici parlamenata Portugala i Slovenije, koji predstavljaju trenutno i predstojeće rotirajuće predsedavanje Savetom EU.

Prvi samit predsednika parlamenata sa Zapadnog Balkana i EP takođe održan je u Evropskom parlamentu 28. januara 2020. godine pod pokroviteljstvom predsednika EP, Davida Sasolija.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021