Vesti
Politika

Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga

U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, Peter Stano, kaže da se radi na održavanju novih sastanaka, a da će termini i agenda biti naknadno objavljeni.

Nakon otkazivanja ovonedeljne runde razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou zbog mera karantina koje je uvela Evropska služba za spoljne poslove, u Briselu kažu da su svi koji su bili podvrgnuti karantinu dobili negativne testove na koronavirus, čime je osigurano bezbedno okruženje za rad i sastanke.

Naglašavaju da pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) mora biti deo sveobuhvatnog sporazuma.

U Briselu podsećaju da je sporazum o ZSO zaključen 2013. godine "u dobroj veri" i da "nikada nije poništen niti povučen".

"Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put ka primeni ovog sporazuma", kažu u Briselu.

Ocena Brisela je da se da se presuda Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine u vezi sa ZSO "redovno tumači pogrešno", odnosno da taj sud nikada nije rekao da se udruženje/zajednica ne može uspostaviti.

"Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu", stav je Unije.

Evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine podsećaju i na činjenicu da je pred obnavljanje procesa dijaloga u julu ove godine dogovoreno da se paraleno sa sveobuhvatnim sporazumom radi i na primeni svih dogovorenih a neispunjenih sporazuma iz procesa dijaloga.Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020