Brisel prvi put o ’’promeni granica’’

Evropski parlament je usvojio amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica.

Podeli ovaj članak sa:
 • Brisel (Foto arhiva Kim)

Amandman je usvojen kao kao deo rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kako bi pokušao da Briselski dijalog "izvuče" iz ćorsokaka u koji je upao, ocenila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Grubješić je za Tanjug rekla da je, usvajanjem pomenutog amandmana, u okviru Nacrta izveštaja o napretku Srbije, EP "ostavio prostor i dao šansu" da se razgovori dve strane nastave i da dovedu do sveobuhvatnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv i za jedne i za druge i za međunarodnu zajednicu.

"Priča o razgraničenju za EP svakako nije završena. Ako je Briselski dijalog upao u ćorsokak sada na način na koji se vodi, pragmatično je i racionalno da potražite neka druga, kako oni vole da kažu, kreativna rešenja", rekla je ona i dodala da u dijalogu ne treba da postoji nijedna tabu tema, pa ni tema korekcije granica.

Ona podeseća da korekcija nije eksplicitno pomenuta u usvojenom amandmanu, ali da se to može zaključiti iz navoda izveštaja koji govore o podržavanju dijaloga, te da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen i uzima u obzir stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Ocenjuje da, iako rezolucije EP nisu obavezujuće, formalno usvajanje pomenutog amandmana može "odjeknuti" budući da se rezolucije EP citiraju, prate i analiziraju.

"Ovo sigurno neće proći nezapaženo, naročito pošto su je prihvatili i izvestilac EP za Srbiju i izvestilac EP za Kosovo", navela je ona.

Dodaje, da je na Nacrt izveštaja o napretku Srbije podneto 239 amandmana, od čega je usvojeno 27 kompromisnih.

Ostale vesti

 • "Takse ostaju, za izbore nisam spreman"

  Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj ne odustaje od stava da takse na srpsku robu neće biti ukinute sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, ali je priznao i da nije spreman da ide na vanredne izbore.

 • EU: Rešenje mora biti održivo i realno

  EU: Rešenje mora biti održivo i realno

  Rešenje za odnose Beograda i Prištine mora da bude održivo, zasnovano na uzajamnoj saglasnosti, u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU, poručila je portparolka EU Maja Kocijančič, reagujući na izjavu Ivice Dačića o razgraničenju kao zvaničnoj ponudi Beograda.

 • Arifi: Mogerinijeva podržala Beograd

  Arifi: Mogerinijeva podržala Beograd

  Šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi, optužio je šeficu evropske dilomatije Federiku Mogerini da se uslovljavanjem nastavaka dijaloga stavila na stranu Beograda.

 • Đurić: Priština se ruga Trampovim zahtevima

  Đurić: Priština se ruga Trampovim zahtevima

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da se vlast u Prištini ruga zahtevima koje je predsednik SAD Donald Tramp izneo u svom pismu u kojem je, kako kaže, nedvosmisleno zatražio od Prištine da ukine takse.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane