Vesti
Politika

Brisel: Priština da poštuje sporazum o posetama

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič izjavila je, povodom odluke prištinskih vlasti da nijednom zvaničniku iz Beograda ne dozvoli ulaz na teritoriju Kosova, da EU očekuje poštovanje sporazuma o posetama zvaničnika, koji je postignut u okviru dijalogu Beograda i Prištine.
Brisel: Priština da poštuje sporazum o posetama
Maja Kocijančič (Foto: EU)

"Očekujemo poštovanje svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, uključujući i sporazum o posetama zvaničnika", navela je Kocijančičeva.

U pisanom saopštenju, u odgovoru na pitanje Tanjuga o reakciji EU na poslednji potez Prištine, Kocijančičeva je dodala da je EU povodom novonastale situacije "u kontaktu sa obe strane".

Dogovor o posetama zvaničnika počeo je da se primenjuje 1. decembra 2014. godine i već je kršen više puta od strane Prištine.

EU je i ranije pozivala na primenu postignutog dogovora koji podrazumeva obaveštenje jedne strane o poseti i mogućnost ulaganja prigovora druge strane, koji mora biti dostavljen i Evropskoj uniji, koja je nadležna da posreduje u slučaju potrebe.Ostale vesti

Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020
Vučić: Slede veliki pritisci
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema i da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.
  • 04.06.2020
Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020