Vesti
Politika

’’Brisel ne ignoriše sporazum iz Vašingtona’’

Politički savetnik specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Karlo Đunipero rekao je da Brisel ne ignoriše ono što je bilo u Vašingtonu i da su neke od tačaka iz tog sporazuma poznate u Briselu koji nastavlja da radi na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.
’’Brisel ne ignoriše sporazum iz Vašingtona’’
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Đunipero je učestovao u debati o aktuelnim pitanjima u odnosima Beograda i Prištine, posle potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu i nakon dijaloga na visokom nivou u Briselu, kao i o aktuelnostima u regionu i saradnji.

"Nema nikakvog ignorisanja, želimo da sarađujemo sa SAD i radimo na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jer je to proces i biće nam potrebna podrška svih", rekao je Lajčakov politički savetnik.

On je rekao da će EU u narednom periodu nastaviti da omogućava politički dijalog Beograda i Prištine, da su upoznati sa onim što je urađeno i onim što tek treba da se uradi.

"Naš cilj je sveobuhvatan sporazum, obavezujući sporazum, i da rešimo sva nerešena pitanja. EU će nastaviti da se bavi implementacijom dogovorenog i otvarati druga pitanja o kojima dve strane žele da razgovaraju", rekao je Đunipero u onlajn debati.

On je rekao i da se dijalog Beograda i Prištine odnosi na proces koji će se nastaviti i da Lajčak želi da taj proces bude dinamičniji, što, dodao je, znači da će biti češćih sastanaka i da će se nastaviti sa novim temama.

"EU želi dinamičniji proces, što je najavio Lajčak", rekao je Đunipero dodajući da češći sastanci nisu "neka taktika nego stvar hitnosti".

"Očigledno je da postoji zamah u celom procesu i zamajac Lajčaka", naglasio je Lajčakov politički savetnik u onlajn debati "Regionalna saradnja - Od ’Mini Šengena’ do novog pristupnog bloka".

Napominjući da je dijalog bio u zastoju, Đunipero je istakao da se "dijalog odnosi na ljude i zato je potrebno da bude dinamičniji".Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020