Vesti
Politika

Brisel: Nastavak dijaloga 27. januara

Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU biće nastavljen u Briselu 27. januara, potvrdila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić.
Brisel: Nastavak dijaloga 27. januara
I. Dačić, K. Ešton i H. Tači (Foto novosti.rs))

Prema njenim rečima, sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa premijerima Ivicom Dačicem i Hašimom Tačijem u ponedeljak 27. januara u Briselu sledi nakon uspešnog konstitutisanja tri od četiri opštine na severu Kosova.

"Dve strane će imati priliku da nastave rad na ovom i drugim aspektima implementacije Briselskog sporazuma, kao i da razgovaraju o budućim koracima vezanim za normalizaciju odnosa", navela je Kocijančić u saopštenju.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton nije htela da komentariše najavljeno ponavljanje lokalnih izbora u severnom delu Mitrovice nakon ostavke Krstimira Pantića.

"Inaugaracija opštinskih vlasti je protekla bez problema u tri od četiri opštine na severu Kosova, a kad je reč o četvrtoj, čekamo saopštenje prištinskih vlasti", izjavila je Maja Kocijančič za Tanjug.

Kako je juče najavio kosovski ministar lokalne samouprave Slobodan Petrović, kosovska predsednica Atifete Jahjaga će, u skladu sa svojm ovlašćenjima, u narednih 10 dana raspisati izbore za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice.

Prema njegovim rečima, ti izbori treba da se održe najranije u roku od 30 do 45 dana od dana raspisavanja.Ostale vesti

Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021