Brisel: Mogerini odvojeno sa delegacijama, pa trilaterala

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu. Sledi sastanak sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini koja se već sastala sa delegacijom Prištine.

Podeli ovaj članak sa:
 • Mogerini na sastanku sa Vučićem i Tačijem (Foto Tviter @MajaEUspox)
 • Federika Mogerini na sastanku sa delegacijom Prištine (Foto Tviter @MajaEUspox)
 • Federika Mogerini na sastanku sa delegacijom Beograda (Foto Tviter @MajaEUspox)

Nakon odvojenih sastanaka sa delegacijama Beograda i Prištine Mogerini će učestvovati na zajedničkom trilateralnom sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. U delegaciji Prištine ovoga puta je, osim Tačija, i premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji.

Portparolka EU Maja Kocijančič na svom Tviter nalogu objavila je da se Federika Mogerini sastala s kosovskom delegacijom, pre susreta sa Vučićem.

U delegaciji Beograda pored predsednika Vučića biće i šef kancelarije za KiM Marko Đurić.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini najavila je da će se na sastanku u sredu "sagledati dosadašnji napredak u razgovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji i isplanirati sledeće koraci i sastanci kako bi se osiguralo da se rad između obe strane nastavi intenzivnim tempom".

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da će se na današnjem sastanku razgovarati o napretku u postizaju sporazuma o celovitoj normalizaciji odnosa, ali i o intenziviranju rada na sveobuhvatnom sporazumu.

Kocijančič je navela da će današnja runda razgovora početi odvojenim sastanicima Federike Mogerini sa obe delegacije nakon čega će uslediti trilaterani sastanak. Kocijančič je navela mogućnost razgovora "u različitim formatima" i "bez prisustva Federike Mogerini" tokom dana.

Kocijančič, međutim, nije mogla da potvrdi da li će uskoro biti održana još jedna runda razgovora predsednika Srbije i Kosova. "Za nas je važno da je rad u toku i da su kontakti redovni", navela je ona.

Ostale vesti

 • "Nemamo pravo da problem KiM ostavljamo pokolenjima"

  "Neophodno je da se u ovim danima i mesecima u najvećoj mogućoj meri ujedinimo kao narod i društvo, jer ovo nije problem samo dela naše populacije ili političke elite, već pitanje od dalekosežnog državnog i nacionalnog značaja", naveo je za Politiku direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

 • Stručnjaci i diplomate različito o podeli Kosova

  Stručnjaci i diplomate različito o podeli Kosova

  Uprkos aktuelnoj retorici zvaničnog Berlina i Vašingtona protiv  "demarkacije" između Srbije i Kosova, pojedine nemačke diplomate nezvanično kažu da bi, ako Beograd i Priština dođu do takvog rešenja za konačni status Kosova, "Vašington i Berlin teško bi mogli da se ne slože sa tako usaglašenim predlogom", prenosi sajt Demostat, pozivajući se na diplomatske izvore u Berlinu.

 • "Ideju za promenu granica ‘zakuvao’ Edi Rama"

  Pisac i publicista Mehmed Kraja smatra da je izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i predsednik Kosova, Hašima Tačija, za promenu granica ‘zakuvao’ Edi Rama. Dalje je rekao da je Rama preuzeo na sebe moć koja mu ne pripada.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane