Vesti
Politika

Bridlav: Deo arhiva KFOR-a je ustupljen istražnom timu

"Moja poseta Kosovu nema nikave veze sa izveštajem gospodina Vilijamsona, zakazana je mesecima unapred. KFOR je sarađivao sa njegovim timom onoliko koliko je to EULEKS od nas tražio" rekao je na aerodromu Slatina vrhovni komandant NATO snaga za Evropu general Filip Bridlav.
Bridlav: Deo arhiva KFOR-a je ustupljen istražnom timu
General Filip Bridlav (Foto Kim)

Nakon susreta sa komandantom KFOR-a, ambasadorima Kvinte u Prištini i predstavnicima međunarodnih organziacija (UN, EU, EULEKS i OEBS), general Bridlav je na aerodromu Slatina održao kratku pres konferenciju.

"Vilijamsonova istraga je pitanje Evropske unije i Euleksa. KFOR je pomogao EULEKS-u u meri u kojoj je to od nas traženo. Predati su im neki delovi naše arhive, ali to je stvar EULEKS-a i pravno pitanje", rekao je general Bridlav.

Glavnokomandujući NATO snagama u Evropi je naglasio značaj misije KFOR-a, uz zahvalnost angažovanim vojnicima, podsećajući da se na primeru Ukrajine vidi koliko bezbednost može biti krhka.

Njegov potčinjeni, komandant KFOR-a general Farina rekao je, aludirajući na broj vojnika na terenu nekad i sad, da je Kosovo danas 10 puta sigurnije nego 1999. godine.

"Nekada smo na terenu imali 50, a danas je tu oko 5 hiljada vojnika. Bilo je mnogo napretka. U vezi carine na severu, recimo. Kosovska policija na severu se potpuno integrisala i sada odgovara Prištini. Korak po korak, situacija napreduje. Govorio sam već da novi, demokratski izabrani gradonačelnici na severu odlično vladaju situacijom i da su raspoloženi za saradnju", kazao je Salvatore Farina.

Komentarišući "Park mira", generali Bridlav i Farina su izrazili očekivanja da će odgovorni političari uraditi svoj posao, odnosno da će Beograd i Priština naći rešenje tog problema.

Ukrajinska kriza i ekstremisti

"Broj ruskih vojnika blizu granice sa Ukrajinom se povećava. Ima ih trenutno preko 12 hiljada. Znamo da se vojni materijal prebacuje iz centralnih delova Rusije na područje Rostova. Tamo se snage grupišu i prebacuju u Ukrajinu. Prebacuju se i sve vrste naoružanja, ali i ljudi", rekao je general Bridlav odgovarajući na pitanje o krizi u Ukrajini.

On je odbio da komentariše navodno mnogobrojno prisustvo Srba u proruskim snagama u istočnoj Ukrajini, ističući da je to pitanje "za obaveštajne službe".

Govoreći o saznanjima NATO-a o ekstremistima iz raznih delova sveta koji ratuju u Siriji, general Bridlav je naveo kako veruje da su oni problem svih NATO zemalja.

"Mi sarađujemo na mnogo načina u vezi ekstremista i smatramo da će se situacija sa njima najpre pogoršati, da bi se kasnije popravila", rekao je general Bridlav.Ostale vesti

Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020
Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - Samitu o Kosovu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.
  • 10.07.2020
Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020