Vesti
Politika

Bregu: Suštinski trenutak za budućnost Zapadnog Balkana

Evropa je danas, zbog teških okolnosti, uvučena u najgoru krizu od Drugog svetskog rata, ali ovaj je trenutak je ujedno i suštinski za budućnost Zapadnog Balkana, izjavila je povodom Dana Evrope, 9. maja, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.
Bregu: Suštinski trenutak za budućnost Zapadnog Balkana
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Bregu je u pisanoj izjavi ocenila da je ishod rata u Ukrajini sve samo ne izvestan, ali i da se u ovom trenutku pokazuje da Zapadni Balkan može doprineti rešenjima kao što to rade i druge evropske zemlje.

Podsećajući na Šumanovu deklaraciju i nastanak Evropske unije, Bregu je istakla da je svaka nacionalna priča drugačija.

"Ali, kada pogledamo malo dublje, nailazimo na ista temeljna uverenja. Bili smo u lošoj situaciji i želimo da budemo u boljoj, a nju ćemo naći u Evropi", poručila je Bregu.

Ocenila je da nismo Evropljani samo zato što se slažemo sa vrednostima sadržanim u ugovorima o Evropskoj uniji, već zato što smo tako odabrali.

"A sada čak možda i više, jer se pouka još jače čuje: Pre nego što ’kasno’ potraje celi život, proces pristupanja treba da se promeni nabolje, jer cena zastoja u proširenju na Zapadni Balkan je velika greška", istakla je Bregu u izjavi povodom Dana Evrope.Ostale vesti

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022
Šubarić zatražila veće prisustvo Policije i Kfora u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić pozvala je Policiju i Kfor da pojačaju svoje prisustvo na terenu posebno na, kako je istakla, osetljivim lokacijama gde su se dešavali incidenti. Komandir Policije u Gračanici Bratislav Trajković kazao je, sa druge strane, da je bezbednosna situacija zadovoljavajuća.
  • 24.06.2022