Vesti
Politika

Bregu: Kosovo i Albanija dele viziju jedinstva unutar EU

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu kaže da region ne može večno da čeka u red za EU, a od ključnog je značaja da se zemlje Zapadnog Balkana jače povežu.
Bregu: Kosovo i Albanija dele viziju jedinstva unutar EU
Majlinda Bregu (Foto Koha)

"Smatram da je krajnje vreme da se usredsredimo da bolje povežemo ljude i ekonomije, stavljamo akcenat na stvarne potrebe ljudi, jačamo spone između ekonomija na Zapadnom Balkanu u korist svih građana i da se više posvetimo domaćim reformama, umesto da opsesivno čekamo da nam drugi odrede nove rokove i metodologiju rada", rekla je Bregu za Politiku, prenosi Tanjug.

Nekadašnja ministarka evropskih integracija Albanije dodaje i da se neki politički i bilateralni sporovi među zemljama Zapadnog Balkana mogu ublažiti kroz procese regionalne saradnje.

Upitana kako gleda na strahovanja u Srbiji i drugim bivšim jugoslovenskim republikama od velikoalbanskog nacionalizma, zbog izjava albanskog premijera Edija Rame o pripajanju Kosova Albaniji, Bregu kaže da su takvi strahovi bez osnova.

"To je neosnovan strah...prilično sam uverena i nadam se da Kosovo i Albanija dele viziju jedinstva unutar EU porodice", kazala je Bregu.Ostale vesti

Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020
Predstavnici Beograda i Prištine u Vašingtonu 2. septembra
Lideri Beograda i Prištine sastaće se u Beloj kući 2. septembra, objavio je na Tviteru izaslanik Bele kuće za dijalog Ričard Grenel.
  • 14.08.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020