Vesti
Politika

Bregu: IKT glavni resurs, a lažne vesti cvetaju

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u Prištini da uprkos tome što informacione i komunikacione tehnologije za većinu zemalja Zapadnog Balkana postaju glavna izvozna usluga i ekonomski resurs, digitalna pismenost je i dalje na niskom nivou, a dezinformacije i lažne vesti cvetaju.
Bregu: IKT glavni resurs, a lažne vesti cvetaju
Majljinda Bregu (Foto rcc.int)

"Dve su strane medalje digitalizacije u našem regionu. S jedne strane, ostvareni su veliki iskoraci po pitanju širokopojasne povezanosti, masovnog širenja i korišćenja elektronskih usluga, dok informacione i komunikacione tehnologije za većinu naših ekonomija postaju glavna izvozna usluga i ekonomski resurs. S druge strane, međutim, naš region se odnedavno bori sa ozbiljnim sajber napadima. Digitalna pismenost je i dalje na niskom nivou, od 24 do 47 odsto u odnosu na 54 u Evropskoj uniji, a isti slučaj je i sa prekograničnom interoperabilnosti. Dezinformacije i lažne vesti cvetaju", rekla je Bregu na otvaranju petog Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Prištini.

Kako je saopšteno iz RCC, Bregu je istakla da je "važno razdvojiti svakodnevne rasprave i zlobe, koje su često potakute digitalnom anonimnošću i percepcijom odvojenosti kada je neko na internetu u odnosu na fizičko prisustvo, od činjenica, istine i stvarnosti".

"Takođe je potreban međugeneracijski pristup, vodeći uvek računa o prioritetima i dobrobiti mladih ljudi. Program za zajedničko regionalno tržište na koji su se naši lideri obavezali sadrži niz mera posvećenih digitalnoj transformaciji našeg regiona. Njihova puna realizacija ka nesmetanom digitalnom tržištu na Zapadnom Balkanu može biti glavna prekretnica na putu rasta našeg regiona", rekla je ona i dodala da je danas veliki dan za Prištinu je je u središtu jedne od "najvećih inicijativa Berlinskog procesa, odnosno Digitalnog samita Zapadnog Balkana".

Samit se, naglasila je, održava u vreme kada se region nalazi na raskrsnici zbog geopolitičke, inflacijske, energetske, klimatska, krize hrane i drugih.

Generalna sekretarka RCC učestvovala je na zvaničnom otvaranju Digitalnog samita Zapadnog Balkana zajedno sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem, evropskom komesarkom za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marijom Gabrijel, premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, zamenicom premijera Albanije Belindom Baluku, državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu za digitalizaciju i transport Nemačke Stefanom Šnorom, ministarkom ekonomije Kosova Artanom Rizvanoli i generalnim direktorom Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije Robertom Violom.

Savet za regionalnu saradnju je peti put podržao ovaj najveći regionalni digitalni skup.

Digitalni samit Zapadnog Balkana se održava jednom godišnje u okviru Berlinskog procesa i programa za zajedničko regionalno tržište za Zapadni Balkan. Nakon prvog samita održanog 2018. u Skoplju, a potom i u Beogradu 2019, Tirani 2020. i Podgorici 2021. godine, domaćin ovogodišnjeg, petog Digitalnog samita Zapadnog Balkana je Kosovo.Ostale vesti

Kurti pozvao Albance u Srbiji da se odazovu popisu stanovništva

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je sve Albance koji žive u Srbiji, a posebno one u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, da se odazovu popisu stanovništva i dodao da se Albanci u Srbiji "suočavaju sa diskriminacijom".

  • 01.10.2022
Prekinut štrajk zaposlenih u javnom sektoru na Kosovu
Unija samostalnih sindikata Kosova zvanično je saopštila da je suspendovala štrajk koji je počeo 25. avgusta u javnoj upravi i obrazovanju.
  • 01.10.2022
Vučić nemačkom izaslaniku: Neće biti nezavisnog Kosova onako kako ga planirate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas nemačkom izaslaniku za Zapadni Balkan Manuelu Saracinu da "neće biti nezavisnog Kosova" onako kako to Berlin planira.

  • 01.10.2022
Zaracin: Nećemo prihvatiti stvaranje Republike Srpske na Kosovu

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da je važno da u dijalogu Kosova i Srbije nema tabu tema.

  • 01.10.2022
Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022