Vesti
Politika

Brdo-Brioni: EU da razmotri proširenje na Zapadni Balkan

Učesnici samita Procesa Brdo-Brioni pozvali su Evropsku uniju da u procesu proširenja na zemlje Zapadnog Balkana uzme u obzir i geopolitičke razloge, ukazavši da bi puna integracija tih zemalja u evropski sistem vrednosti bila važna za sveukupnu evropsku stabilnost.
Brdo-Brioni: EU da razmotri proširenje na Zapadni Balkan
Učesnici samita Procesa Brdo-Brion(Foto FoNet)

"Pozivamo EU da razmotri svoje proširenje na Zapadni Balkan kao pitanje od geopolitičke važnosti", navodi se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na samitu koji je završen u Tirani, prenela je agencija Hina.

U zajedničkoj izjavi učesnici sastanka u Tirani takođe su podržali stav EU da je jedan od uslova za članstvo rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja susednih zemalja.

"Aktivno ćemo nastojati da se nastavi dijalog i produbi poverenje u regionu koji predstavljamo. Sva otvorena pitanja biće rešena mirnim putem, u duhu međusobnog uvažavanja i saradnje", stoji u završnoj izjavi.

Učesnici skupa u završnoj izjavi naglasili su i da zemlje kandidati za članstvo u EU moraju ispuniti sve standarde EU i pozvali da se pregovarački proces odvija "fleksibilnije i brže". Takođe su pozdravili Prespanski sporazum Skoplja i Atine i istakli da je to "primer koji pokazuje put prema jačanju evropskih i evroatlantskih veza unutar regiona Zapadnog Balkana", navodi se u izjavi.

Na skupu u Tirani je odlučeno da se naredni samit Procesa održi u Sloveniji.

Samit zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija, kako bi podstakle evropsku integraciju Zapadnog Balkana, ove godine su organizovali albanski predsednik Iljir Meta i kopredsednici Inicijative, predsednici Hrvatske i Slovenije, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor.

Na samitu su učestvovali čelnici BiH, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i kao specijalni gost poljski predsednik Andžej Duda.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021