Vesti
Politika

Bratu: Dobro bi bilo kada bismo mogli reći “arivederči”

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu izjavio je da bi "dobar znak" bio ako prištinske institucije više ne bi tražile pomoć OEBS-a, te da bi im on u tom slučaju rekao: “Arivederči”.
Bratu: Dobro bi bilo kada bismo mogli reći “arivederči”
Ambasador Bratu (foto osce.org)

Jan Bratu je održao sastanak sa predsednicom kosovske Centralne izborne komisije Valdetom Dakom o organizaciji parlamentarnih izbora na Kosmetu, prenosi Koha ditore.

“Organizacija (OEBS) vas pita kako da vam pomogne ako vam treba pomoć, a ako vi kažete da vam ne treba pomoć, bio bih srećan i to bi bilo veoma dobro”, rekao je Jan Bratu na sastanku.

Podsetivši da je OEBS pomagao u izbornom procesu u četiri opštine na severu Kosova 2013. godine, koji su bili i prvi opšti izbori na severu, Bratu je rekao da će podrška ove godine biti manja.

Daka je rekla da je zadovoljna što će OEBS imati “ograničenu” ulogu u izbornom procesu, obezbeđujući tehničku podršku.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020