Vesti
Politika

Božović: Očekujem od Kurtija da pronađe ubicu Olivera Ivanovića

Na tvrdenje lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da je Oliver Ivanović ratni zločinac, Ksenija Božović je kazala da bi „volela da to što Kurti tvdi i dokaže“.
Božović: Očekujem od Kurtija da pronađe ubicu Olivera Ivanovića
Ksenija Božović (Foto Kim)

Ksenija Božović je u telefonskoj izjavi RTV Kim rekla da je čula da je Aljbin Kurti Olivera Ivanovića nazvao ratnim zločincem, ali i da očekuje da se ukoliko bude budući premijer maksimalno angažuje da Oliverov ubica bude pronađen.

„Građanska inicijativa SDP od Aljbina Kurtija očekuje da, pošto je rekao da će da se baviti kriminalom i korupcijom, utvdi ko je ubio Olivera, i da kosovske institucije počnu da rade na otkrivanju drugih ubistava i ratnih zločinaca“, rekla je Božovićeva.

Takođe, Ksenija Božović istovremeno postavlja pitanje Kurtiji „zašto je on provodio vreme u zatvoru, i šta je on urado?”

GI SDP: Izjava Kurtija da je Ivanović ratni zločinac je neljudska

GI SDP najoštrije osuđuje jučerašnju izjavu kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija koji je za pokojnog lidera Olivera Ivanovića rekao da je bio ratni zločinac, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napomine da su istražni i pravosudni organi Eulexa i Kosova koji su vodili postupak protiv Olivera Ivanovića i nisu imali skoro nikakve dokaze, već su samokreirali optužbe na osnovu izjava pojedinih nekredibilnih Albanaca.

„O tom postupku je itekako gospodin Kurti upoznat i njegova jučerašnja izjava je krajnje neljudska. Podsećamo ga da je prošao 21 mesec od ubistva srpskog političara, a ubica i nalogodavaci i dalje nisu pronađeni“.

GI SDP u saopštenju ističe da od Kurtija očekuje da se ubica Olivera Ivanovića pronađe.

Ostale vesti

Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu
Bivši odbornik u SO Severna Mitrovica i član GI SDP Oliver Ivanović, Marko Jakšić kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu ne očekuje ništa pozitivno i dobro za Srbe na Kosovu.
  • 14.07.2020
Završen drugi dan ispitivanja Tačija, nastavak u sredu
Posle šest sati okončan je drugi dan saslušavanja predsednika Kosova Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.
  • 14.07.2020
Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020