Vesti
Politika

Božinović: Reciprocitet je praksa suverenih

Odgovor na pitanje da li je Srbija u stanju da diplomatskom akcijom ili inicijativom spreči uvođenje recipročnih mera na Kosovu od strane tamošnjih vlasti, dao je američki ambasador u Prištini, koji je rekao da Sjedinjene Američke Države stoje iza čitavog kosovskog postupanja. To je objasnio time da je takvo postupanje reciprocitet, a to znači da je to osovina i praksa suverenih država, kazao je Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Beču i član spoljnopolitičkog saveta SRCE Zdravka Ponoša.
Božinović: Reciprocitet je praksa suverenih
Milovan Božinović (Foto novinezavicaj.com)

Kako je Božinović rekao za Danas, odlaganje primene tih mera za mesec dana jeste jedan predah, ali je napomenuo da je sklon verovanju da će oštrice sa srpske strane u tom periodu da se ublaže i da će se pronaći rešenje.

"Ali, to neće značiti da će Albanci odstupiti suštinski od onoga što traže. Ja u to ne verujem. Postoji prostora za kojekakve kozmetike i za verbalne, recimo, finese, kako bi to malo drugačije izgledalo… Pogotovo u jednom kontrolisanom javnom mnjenju kakvo je naše. Sa ovoliko medija i čitača tih medija možete nešto da postignete u tom smislu, na propagadnom zamagljivanju stvari. Suština je da se tu ništa ne može promeniti što se tiče zahteva Albanaca", kazao je sagovornik Danasa.

Suština problema je u tome, dodao je on, da Srbija mora da traži novu osnovu za dijalog sa Albancima na Kosovu.

"Ovo, kako do sada to izgleda, je jedno mehaničko ponavljanje jednih istih stavova koji ne dovode ni do čega. Mi, i srednje i dugoročno, gubimo u ovoj situaciji. Mora se nekako drugačije razgovarati i da se vidi sada kako da se iz svega ovog izađe. Ovo je dokaz da su sva prepucavanja koja su često visoko parna i dramski, toliko puta, praktikovana, ostavljaju zabrinjavajući utisak, a to je da Srbija ništa time neće postići", smatra Božinović.

On postavlja potom pitanje da li građani Srbije imaju vlast koja to može tako i da im saopšti?

Za njega, to nije izvesno.

"Ovo što se desilo pre par dana na Kosovu je dokaz da to nije put kojim bi trebalo ići jer neće dovesti do rezultata koji će biti prihvatljiv za Srbiju, a pre svega za Srbe na Kosovu", istakao je Božinović.

Prema njegovim rečima, momenat je poslednji ili, kako kaže, možda pretposlednji – da se počne drugačije razgovarati.

"Mene čudi i stav Miroslava Lajčaka, koji je jako dugo tu i koji suštinski ništa nije postigao. U najbolju ruku je mogao jednim oštrijim tonom da kaže obema stranama, pogotovo našoj strani, da je dosta sa ovim preturanjem istih fraza, istog puta i istog herojskog pregnuća… To je nešto što poziciju tamošnjih Srba pogoršava", kazao je Milovan Božinović.

Zastrašivanje Srba na severu Kosovu sirenama za uzbunu i pozivanjem na blokade, za sagovornika Danasa predstavlja pirotehniku koja će da samo pogorša opštu atmosferu.

"Srbi na Kosovu imaju mnogo toga da progutaju. S jedne strane, indoktrinirani su u velikoj meri. Niko nije do sada razložio na elemente koja tačno prava će njima biti ukinuta i uskraćena. Međutim, oni će morati da se naviknu na jednu drugačiju situaciju, i to je onda ono što oni moraju da savladaju u sebi. S druge strane, verujem u to da ljudi tamo imaju jedno intuitivno razumevanje svoje životne situacije i da oni i sami vide da ovo ovako ne ide", zaključio je Božinović.Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022