Vesti
Politika

Borelj uskoro očekuje Kurtija i Osmanijevu u Briselu

Portparol EU Peter Stano rekao je da nakon konstituisanja institucija u Prištini, tamošnji lideri sada mogu jasno da se usredsrede na reformski proces i dijalog sa Beogradom.
Borelj uskoro očekuje Kurtija i Osmanijevu u Briselu
Žosep Borelj (Foto ec.europa.eu)

Peter Stano je za Koha ditore rekao da komesar za spoljnu politike EU, Žosep Borelj, uskoro očekuje sastanak sa kosovskom predsednicom i premijerom, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, bez navođenja dodatnih detalja.

"Šef za spoljnu politiku EU uputio je čestitke novoizabranim liderima, predsednici Osmani i premijeru Kurtiju, i raduje se što skorijem sastanku sa njima. Priština sada može odlučno da se usredsredi na važna pitanja, uključujući unapređenje reformi vezane za EU i dijalog koji vodi Unija", rekao je on.

Stano nije naveo datum novog sastanka na visokom nivou o dijalogu Beograda i Prištine, dodajući da će ga najaviti kada to bude prikladno.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021