Vesti
Politika

Borelj: Srbima na Kosovu treba omogućiti da glasaju na referendumu

Šef evropske diplomatije Đozep Borelj poručio je da Srbima na Kosovu treba omogućiti da ostvare svoje pravo glasa na referendumu o ustavnim promenama 16. januara.
Borelj: Srbima na Kosovu treba omogućiti da glasaju na referendumu
Đozep Borelj (Foto europa eu)

„Razgovarao sam juče sa (premijerom Kosova) Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem) u vezi sa organizovanjem glasanja na Kosovu za ustavni referendum koji se u nedelju održava u Srbiji. Glasanje se u prošlosti sprovodilo uz pomoć OEBS-a. Ljudima treba omogućiti da ostvare svoje pravo glasa“, naveo je Borelj na Tviteru.

 


Kosovski premijer Kurti saopštio je da je tokom razgovora sa Borelom, preneo stav da se na Kosovu ne može glasati na referendumu koji organizuje Srbija.

„U telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom, preneo sam naš stav: Srbi na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo mogu da glasaju na referendumu o Srbiji putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini“, napisao je Kurti na Tviteru.

Predsednik Vučić izjavio je juče da ga plaši da Priština za nedelju, kada je zakazano glasanje na referendumu o ustavnim promenama u Srbiji, sprema akciju, čime bi, kako je rekao, zabranili glasanje Srba.

On je uputio „molbu“ međunarodnoj zajednici da „obaveste“ Prištinu da poštuje sporazume, pogotovo Briselski sporazum.Ostale vesti

’’Građanima teško, a predsednica ćuti’’
Poslanica Demokratske partije Kosova (PDK) Bljerta Deljiu-Kodra kritikovala je predsednicu Vjosu Osmani "zato što ćuti dok se građani suočavaju sa višestrukim krizama". Kritkama vlasti na današnjoj sednici Skupštine Kosova su se pridružili i poslanici ostalih opozicionih partija.
  • 27.01.2022
Kosovski zvaničnici i Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na društvenim mrežama su se oglasili predsednica Kosova Vjosa Osmani i ministar odbrane Armend Mehaj. I dok je predsednica poručila da "odaje počast milionima izgubljenih života prijateljskog jevrejskog naroda", ministar je otišao dalje, navodeći da se "iskustvo kosovskog i izraelskog naroda ujedinjuje u jednoj tački".
  • 27.01.2022
Prikrivanje zločina OVK
Predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun je izjavio da su KFOR i civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK) prikrivali zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjene nad Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica od 1998. do kraja 2000. godine.
  • 27.01.2022
Savet EU postigao dogovor o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje
Zemlje EU usvojile su zajednički stav o predlogu o univerzalnom punjaču za elektronske uređaje čiji je cilj, između ostalog, da se smanji količina elektronskog otpada.
  • 27.01.2022
Hovenijer: ZSO treba da postoji, Priština o modelu

Ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da SAD smatraju da Zajednica srpskih opština na Kosovu treba da postoji, a da je na Prištini da pronađe model sprovođenja i njenog funkcionisanja. Hovenijer je u intervjuu za RTK rekao da je stav američke vlade da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela.

  • 27.01.2022
Produžen rok za komentarisanje predloga novih tarifa
Regulatorna kancelarija za energetiku (RKE) je za tri dana produžila rok za izjašnjavanje o restrukturiranju tarifa električne energije, pa je to moguće učiniti do 31. januara.
  • 26.01.2022