Vesti
Politika

Borelj: Srbima na Kosovu treba omogućiti da glasaju na referendumu

Šef evropske diplomatije Đozep Borelj poručio je da Srbima na Kosovu treba omogućiti da ostvare svoje pravo glasa na referendumu o ustavnim promenama 16. januara.
Borelj: Srbima na Kosovu treba omogućiti da glasaju na referendumu
Đozep Borelj (Foto europa eu)

„Razgovarao sam juče sa (premijerom Kosova) Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem) u vezi sa organizovanjem glasanja na Kosovu za ustavni referendum koji se u nedelju održava u Srbiji. Glasanje se u prošlosti sprovodilo uz pomoć OEBS-a. Ljudima treba omogućiti da ostvare svoje pravo glasa“, naveo je Borelj na Tviteru.

 


Kosovski premijer Kurti saopštio je da je tokom razgovora sa Borelom, preneo stav da se na Kosovu ne može glasati na referendumu koji organizuje Srbija.

„U telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom, preneo sam naš stav: Srbi na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo mogu da glasaju na referendumu o Srbiji putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini“, napisao je Kurti na Tviteru.

Predsednik Vučić izjavio je juče da ga plaši da Priština za nedelju, kada je zakazano glasanje na referendumu o ustavnim promenama u Srbiji, sprema akciju, čime bi, kako je rekao, zabranili glasanje Srba.

On je uputio „molbu“ međunarodnoj zajednici da „obaveste“ Prištinu da poštuje sporazume, pogotovo Briselski sporazum.Ostale vesti

Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022
Vlada Kosova: Reciprocitet neće biti tema u Briselu

Odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice neće biti razmatrane na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, rečeno je danas iz kosovske vlade.

  • 07.08.2022
Tolkač: Stav Kijeva prema KiM se ne menja

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač ponovio je u subotu da se stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i Metohije ne menja, odnosno, da Ukrajina ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali i izrazio zahvalnost zbog podrške i pomoći Prištine.

  • 07.08.2022
Svečlja: Iza napada na Gazivodama stoje ilegalne srpske grupe, Srpska lista reagovala

Srpska lista osudila je danas svaki vid ugrožavanja bezbednosti, kako se navodi u saopštenju “bez obzira sa koje strane dolazi”, i pozvala građane da “ne nasedaju na provokacije Dželjalja Svečlje i vlasti iz Prištine”.

  • 06.08.2022
Brnabić: Ne postoji prostor za razgovor s Kurtijem
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi prostor za razgovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
  • 06.08.2022
Bisljimi: Elektrosever igra opasnu igru, Vlada neće zimi da plaća struju
Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, rekao je da je Elektrosever falsifikovao dokument KOSTT-a i da ova kompanija igra opasnu igru.
  • 06.08.2022