Vesti
Politika

Borelj: Slavljenje ratnih zločinaca ne ide uz evropske težnje

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj je, nakon sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, rekao da će napredak u vladavini prava, ljudskim pravima i u dijalogu sa Prišinom odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora i naglasio da u EU nema mesta za slavljenje ratnih zločina, podržavanje genocida i ratnih zločinaca.
Borelj: Slavljenje ratnih zločinaca ne ide uz evropske težnje
Uoči sastanka premijerke Srbije Ane Brnabić visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom (Foto FoNet AP)

"Pregledali smo progres Srbije na putu ka EU i ovo je dobar momenat jer smo u decembru otvorili klaster", rekao je Borel.

Navodeći da su glasači na referendumu potvrdili promene Ustava (u oblasti pravosuđa), rekao je da su reforme važne za građane Srbije da imaju bolje i kvalitetnije garancije svojih prava, da imaju bolje pravosuđe, da se bolje bori protiv korupcije i da se dostignu bolji standard života.

Borel je istakao da EU veoma dobro sarađuje na nivou bezbednosti, dodajući da je veoma zahvalan na kvalitetnim doprinosima Srbije svim misijama EU u inostranstvu.

"Videli smo da se u poslednje vreme usklađivanje spoljne politike povećava i nadam se da će to odraziti održiv stepen usklađivanja sa našom spoljnom politikom koji će biti preveden u konkretna dela", naveo je on.

Govorili smo, kaže Borel, "o dijalogu u kom posredujemo".

"Pozdravljamo spremnost Srbije da nastavi sa dijalogom i očekujemo da Kosovo i Srbija napreduju u dijalogu i nastave ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma", rekao je Borel.

On je naglasio da očekuju da Beograd i Priština ispunjavaju svoje obaveze, da obe strane ispune stvari koje su dogovorene.

"Treba stvoriti uslove za dalji dijalog i uzdržati se od nekoordinisanih dela i retorike", dodao je.

"Napredak u oblasti ljudskih prava i vladavine prava, kao i normalizacija odnosa s Kosovom će odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora", rekao je Borel, dodajući da govori o normalizaciji odnosa i dobrosusedskoj saradnji.

"Želeo bih da sledeće da naglasim - nema mesta u Evropi da se poriču genocidi, nema mesta u Evropi za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca, nema mesta u Evropi da se javno podržavaju oni koji podržavaju genocid i slave ratne zločine, koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu, ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje - to sve ne može da ide sa evropskim vrednostima i težnjama. Izneli smo to premijerki Srbije i sigurni smo da će Srbija nastaviti, pod njenim vođstvom, evropskim putem", rekao je Borel na konferenciji nakon sastanka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom uoči sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija - EU.Ostale vesti

Priština: Milo Đukanović dočekan uz najviše počasti
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je dvodnevnu posetu Kosovu. Na glavnom trgu u Prištini, uz najviše počasti, dočekala ga je predsednica Kosova Vjosa Osmani.
  • 18.05.2022
Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022