Vesti
Politika

Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

Borelj: Provokacije su neprihvatljive
Šef diplomatije Evropske unije Đozef Borelj (Foto FoNet/AP)

"Srbija i Kosovo moraju da bezuslovno deeskaliraju situaciju na terenu time što će se odmah povući specijalne policijske jedinice i skloniti blokade na putevima", naveo je Borelj u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

On je rekao da Srbija i Kosovo moraju da nađu rešenje da se smiri situacija, kao i da će EU "aktivno podržati te napore".

"I kosovske i srpske vođe u punoj su meri odgovorne za bilo koje rizike za bezbednost i dobrobit zajednica na Kosovu i u Srbiji. Ja sam to naglasio u svojim pozivima predsedniku Srbije Vučiću i kosovskom premijeru Kurtiju ove nedelje", kazao je Borelj.

Kako je naglasio, dijalog uz posredovanje EU ostaje jedina platforma gde se razmatraju i rešavaju sva otvorena pitanja između strana, uključujući pitanja koja se odnose na slobodu kretanja i registarske tablice.

Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana je prvi pozitivan korak, rekao je Borelj i dodao da je presudno da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o tome kako ići dalje i naći održiva rešenja koja su u interesu građana.

"Očekujemo i od Kosova i od Srbije da se vrate pospešivanju okruženja koje vodi do pomirenja, regionalne stabilnosti i saradnje za dobrobit svojih građana. To je presudno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizacijama njihovih odnosa, što je potrebno i za obe strane da napreduju na svom putu ka EU", istakao je Borelj.

Vučić sa Boreljom: Nastavićemo da poštujemo sve potpisane sporazume

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepom Boreljom, istakavši da će "Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala, sve međunarodne pravne propise i da će nastaviti da pruža podršku regionalnom miru i stabilnosti uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Borelj je, kako se dodaje, pozvao na strpljenje, očuvanje mira i nastavak dijaloga u Briselu.Ostale vesti

Do 18 časova na referendumu u Srbiji glasalo 25,25 odsto birača
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je do 18 časova na teritoriji cele Srbije glasalo 25,25 odsto birača.
  • 16.01.2022
Članovi ’’Srpskog opstanka’’ pokušali da glasaju u pošti, policajac ih nije pustio
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" odrzala je protest u centru Kosovske Mitrovice tokom kojeg je 15-ak aktivista prošetalo od spomenika knezu Lazaru do glavnog ibarskog mosta noseci transparent "S Gazivoda svice zora, nismo mi dijaspora - ne 16. 1. 2022".
  • 16.01.2022
Aleksić: Morali su da se stvore uslovi za glasanje na referendumu
Tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da su morali da se stvore uslovi da i Srbi na Kosovu glasaju na referendumu koji je organizovala Srbija.
  • 16.01.2022
I u Štrpcu i Kuscu mirni protesti Srba
Mirni protesti povodom zabrane kosovskih institucija u Prištini o održavanju referenduma na Kosovu održani su i u Štrpcu i Kuscu.
  • 16.01.2022
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno idu na glasanje u Vranje
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno su jutros krenuli ka Vranju gde će učestovati na referendumu Republike Srbije i ostvariti svoje građansko pravo, nakon odluke Prištine da im uskrati mogućnost da glasaju u svojim mestima.
  • 16.01.2022
Srpski opstanak inicirao izradu statue Olivera Ivanovića
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" inicirala je izradu statue Olivera Ivanovića u prirodnoj veličini.
  • 16.01.2022