Vesti
Politika

Borelj: Predstavljanje Kosova rešavati u okviru sveobuhvatnog sporazuma sa BG

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, kaže da je EU informisana o interesu Prištine da ga na regionalnim formumima više ne predstavlja UNMIK i naglašava da je postizanje sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom ”najbolja osnova za prevazilaženje problema pravnog zastupanja Kosova”, prenosi Tanjug.
Borelj: Predstavljanje Kosova rešavati u okviru sveobuhvatnog sporazuma sa BG
Žosep Borelj (Foto ec.europa.eu)

"EU je spremna da se pozabavi ovim pitanjem, uključujući i u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Borelj u svom pisanom odgovoru na pitanje tri poslanika Evropskog parlamenta iz redova Zelenih, uključujući i izvestioca EP za Kosovo, Violu fon Kramon, o "osnovama za legalno predstavljanje Kosova" u međunarodnim ugovorima, udruženjima, ali i regionalnim forumima kao što je CEFTA.

Borelj naglašava da je sporazum o predstavljanju Kosova postignut u okviru Briselskog sporazuma, kada je dogovoreno da može samostalno da nastupa koristeći pored imena ”zvezdicu” kojoj se označava njegov neutralan status u skladu sa Rezolicijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Istovremeno, dogovor podrazumeva i da Kosovo u regionalnim forumima bude predstavljeno od strane Misije UN na Kosovu (UNMIK).Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021