Vesti
Politika

Borelj pozdravio smanjenje tenzija na severu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozdravio je smanjenje tenzija na severu Kosova i ukazao da je sada potreban hitan napredak u briselskom dijalogu Beograda i Prištine.
Borelj pozdravio smanjenje tenzija na severu
Žozep Borelj (Foto N1)

„Diplomatija je prevladala u deeskalaciji tenzija na severu Kosova. Nasilje nikada ne može biti rešenje. Pozdravljam odgovorno liderstvo predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića i premijera (Kosova Aljbina) Kurtija. Sjajan timski rad EU, SAD i Kfora. Hvala svima koji su uključeni“, naveo je Borelj na Tviteru.

Na severu Kosova danas je počelo uklanjanje barikada koje su Srbi postavili na putevima zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Uklanjanje barikada počelo je pošto je Pantić prebačen iz klasičnog u kućni pritvor i nakon što je na slobodu pušten Nikola Nedeljković, ranije uhapšen na Gazimestanu.

Danas je ukinuto i stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije, koje je Vučić proglasio 26. decembra zbog krize na severu Kosova.Ostale vesti

EU odbila učešće prištinske delegacije bez fusnote na donatorskoj konferenciji
Evropska unija onemogućila je danas kosovskom ministru finansija Hekuranu Muratiju da učestvuje na donatorskoj konferenciji za Tursku i Siriju u Briselu, insistirajući da Kosovo bude predstavljeno uz fusnotu.
  • 20.03.2023
Direktor Kosovske policije posetio stanice na severu Kosova
Novoimenovani direktor Kosovske policije Gazmend Hodža obišao je danas, zajedno sa svojim zamenikom Dejanom Jankovićem, policijske stanice na severu Kosova, odnosno direkcije regiona Mitrovica Sever, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 20.03.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.

  • 20.03.2023
„Albanci su ostavljeni na kiši“: Nemačka štampa o pregovorima u Ohridu
Da li je Srbija u Ohridu de fakto priznala Kosovo i ko je tu napravio veće ustupke? To razmatra štampa na nemačkom.
  • 20.03.2023
Makleod: Srbija i Kosovo dogovorom u Ohridu napravili hrabar korak napred

Ambasadorka Velike Britanije u Beogradu, Šan Makleod, izjavila je danas da su lideri Srbije i Kosova napravili hrabar i značajan korak napred postizanjem dogovora u subotu u Ohridu.

  • 20.03.2023
Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu
Kosovski premijer Aljbin Kurti govoriće pred poslanicima Skupštine Kosova o sastanku održanom u Ohridu prošlog vikenda. 
  • 20.03.2023