Vesti
Politika

Borelj: Postignut dogovor o ličnim dokumentima

Srbija je pristala da ukine izdavanje potvrde za građane sa kosovskim ličnim dokumentima, a kosovska strana neće uvoditi ulazno-izlazna dokumenta za građane sa srpskim dokumentima. Time je postignut dogovor između Kosova i Srbije. Ovu vest je putem Tvitera objavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.
Borelj: Postignut dogovor o ličnim dokumentima
Žozep Borelj (Foto N1)

"Imamo dogovor. U okviru dijaloga uz podršku EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za nosioce kosovskih ličnih dokumenata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpske lične karte", naglasio je Borelj na Tviteru.

Naglasio je da će kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte.

"EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju. Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom rukovodstvu", napisao je Borelj.

Dogovor je postignut nakon nedavne posete predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Eskobara Kosovu i Srbiji.

Miroslav Lajčak se takođe putem Tvitera zahvalio američkom izaslaniku Eskobaru na "snažnom angažovanju" i podršci u dijalogu između Kosova i Srbije.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022