Vesti
Politika

Borelj: Finalni dogovor BG i PR moguć za nekoliko meseci

Ostajemo odlučni da privedemo dijalog Beograda i Prištine uspešnom završetku, poručio je šef diplomatije EU Žosep Borelj.
Borelj: Finalni dogovor BG i PR moguć za nekoliko meseci
Žozep Borelj (Foto: EFE)

Borelj je posle sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu, dodao da je finalni dogovor Beograda i Prištine moguće postići za nekoliko meseci, uz rad u dobroj veri i duhu kompromisa.

Istakao je da je uspeh dijaloga Beograda i Prištine ključan za stabilnost Zapadnog Balkna i cele EU.

"Mi ne propisujemo šta će biti rešenje već olakašavamo da dođe do dogovora. Niti želimo da vešatčki ubrzavamo pregovore niti da odguovlačimo s njima", rekao je Borelj.

Ponovio je da postoji "samo jedan dijalog" i to onaj koji "vodi EU", a da su dobrodošle sve inicijative koje doprinose ovom procesu.

Borelj je po završetku sastanka u Luksemburgu, kojim je predsedavao, naglasio da je Savet EU zatražio puno jedinstvo i podršku kako za proces pregovora Beograda i Prištine tako i za rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020